Скандал възникна около събарянето днес на поредния от Тютюневите складове -  паметник на културата и една от забележителностите на Пловдив. Багер руши вътрешна стена на изгорелия преди шест години склад на ъгъла на ул. „Г.М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“. Това съобщи сайтът "Под тепето".

Това е именно една от най-красивите сгради, пострадали при големия пожар, за който бе осъден бездомникът Любомир Данчев-Любчо (за невероятната му история - по долу). Тя е била собственост на търговеца Димитър Кудоглу.

Служебният министър на културата Велислав Минеков пристигна по спешност в Пловдив. Поводът е именно дейността на багера в склада.

По същото време се провеждаше Специализираният експертен съвет, който реши, че складът на „Христо Ботев“ 51 става единичен паметник. 

Пристигайки на място в Тютюневото градче ресорният министър съобщи, че е бил заплашван по този повод. Казано му е, че ще бъде очернен медийно в Пловдив. Минеков заяви, че няма да позволи тази разруха.

Около склада на ъгъла на улиците „Г.М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“ вече има полиция.

На място бяха директорът на ОД на МВР – Пловдив и областният управител Ангел Стоев.

Според "Под тепето" той е собственост на „Галакси инвестмънт груп“, които действат с документ, издаден от район „Централен“

Като част от деклариран групов паметник на културата, складът е под защита по силата на Закона за културното наследство, предупреди арх. Петкана Бакалова, цитирана от "Фокус". Според нея събарянето на тютюневия склад е допустимо единствено и само след съгласуване от Министерство на културата, което не е направено, въпреки разпоредбите на Закона за устройство на територията.

"Питам защо кметът на Европейската столица на културата одобрява документи за събаряне на културно наследство, част от одобрението на Пловдив за културна столица?

Ще има ли политическа отговорност за този вандализъм?

Питам защо служебният министър на културата не включи в днешния дневен ред на специализирания експертен съвет ШЕСТ склада, включително и този, за получаване на статут, който ги защитава?

Питам къде е президентът на Република България, чието назначение е министърът на културата и ще понесе ли отговорност за действията му?

И питам още в качеството му на върховен главнокомадващ, Президентът съзнава ли, че културното наследство е част от националната сигурност? Защото единствено то формира чувство за национална идентичност", попита арх. Бакалова.

Според нея "битката за тютюневия град не е битка за сгради, а битката на обществото ни за законност. Общество срещу мафия."

Това е вторият склад в Тютюневия град, в който влиза багер. Преди седмица започна разрушаването на склада на ул. „Христо Ботев“ 51.

Какво стана с клошаря Любчо

Към днешна дата Любомир Данчев - единственият виновен за палежа на Тютюневите складове през 2016 г., е излежал 4-годишната си ефективна присъда. И следите му се губят.

"Имаше странни съвпадения тогава - на място при пожара дойдоха Цацаров, министърът на вътрешните работи - спомня си днес адвокат Стефан Левашки. -

При случайното разпределение му се пада да го разследва екип от трима следователи, ръководени от шефа на следователите. В Районен съд се явяват двама прокурори, избрани при случайното разпределение... от висшестоящата Окръжна прокуратура, единият - зам.-окръжен прокурор.

Делото на случаен принцип се падна на председателя на Районния съд, после на председателя на Окръжния съд", чуди се адвокатът, който по това време е председател на пловдивската колегия и изяви желание да защитава Данчев про боно.

В крайна сметка окръжната инстанция потвърждава присъдата, издадена от районната - 4 години ефективно. Самият осъден не желае да обжалва повече пред апелацията.

"Но през цялото време твърдеше, че е невинен", спомня си днес адвокат Стефан Левашки.

Става въпрос за човек, който редовно няма например обувки и яке. След един неособено удачен опит да го настанят на работа, прекъснали връзки с клошаря Любчо.