Националният ни отбор загуби с голяма разлика от световния шампион от 2019 г. Испания с 87:114 (17:28, 18:29, 31:32, 21:25) в мача на откриването на Европейското първенство по баскетбол за мъже.

Двубоят бе първи от програмата за деня в „Тбилиси Арена“ в грузинската столица, която е домакин на една от групите на шампионата.

Националите не бяха убедителни в защита и имаха затруднения при организацията на играта срещу по-мощните физически испанци, които вкараха близо 60 точки още през първото полувреме.

Селекцията ни тотално загуби борбата под коша и нямаше отговор на бързата игра на един от най-силните тимове не само в Европа. В крайна сметка това бе очаквано - разликата в класите е голяма.

Александър Везенков бе най-добър за България с 26 точки и 11 борби. Изневери Дий Бост, чиято подготовка бе нарушена.

Селекционерът Росен Барчовски избра срещата да започнат Станимир Маринов, Дий Бост, Иван Алипиев, Александър Везенков и Емил Стоилов.

Предстои почивен ден в петък, а в събота, 3 септември българите ще играят срещу Турция от 17:15 часа. Преди това турците ще се изправят по-късно днес срещу Черна гора, а Белгия - срещу домакините от Грузия.