Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза на европейските съюзници, че Съединените щати вярват, че руската война в Украйна може да продължи до края на 2022 г., предаде Си Ен Ен. Тя се позова на думите на двама европейски представители.

Много от официалните лица, разговаряли със Си Ен Ен, подчертаха, че е трудно да се предвиди точно колко дълго може да продължи войната, но няколко официални лица казаха, че няма индикации, че крайните цели на руския президент Владимир Путин са се променили и е малко вероятно той да търси дипломатически преговори, освен ако не е изправен пред военно поражение.

Идеята, че това може да бъде дългосрочен конфликт, представлява значителна промяна от първите дни на войната, когато се очакваше Русия бързо да превземе украинската столица Киев, и подчертава неуспехите на Москва на бойното поле, коментира Си Ен Ен.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза в четвъртък, че боевете ще продължат "месеци или дори повече", докато други двама европейски представители казаха, че вярват, че сраженията в Източна Украйна могат да продължат четири до шест месеца и след това да доведат до патова ситуация.

Блинкън, казва високопоставен служител на Държавния департамент, „обсъди със своите колеги нашата загриженост, че конфликтът може да се забави, но всичките му ангажименти се въртят около това как най-добре да го спре възможно най-бързо“.