Руските сили възобновиха разпръснатите атаки срещу Киев, Западна Украйна и други региони в събота, като експлозивно напомняне на украинците и техните западни съюзници, че цялата страна остава под заплаха въпреки стремежа на Русия да организира нова офанзива на изток, предаде Асошиейтед прес.

Ужилено от загубата на своя флагман в Черно море и разярено от това, за което твърди, че са украински удари по руска територия, руското военно командване предупреди ден по-рано за подновени атаки срещу столицата на Украйна и заяви, те са насочени към военни обекти.

Репортери на агенцията са документирали смъртни случаи на цивилни при удар тази седмица в източния град Харков. Всеки ден носи нови разкрития за цивилни жертви в тази война, която подкопа европейската сигурност. Само в района на Киев украинските власти съобщиха, че са открили телата на повече от 900 цивилни, повечето застреляни, след като руските войски се оттеглиха преди две седмици.

На  52-я ден от конфликта, най-активните действия на руските войски се наблюдават в посока Слобожанские и Донецк, според обобщение на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, публикувано във Фейсбук.

„Противникът съсредоточава основните усилия за прегрупиране и укрепване на групировката на войските, продължава частично да блокира град Харков и да го обстрелва с артилерия. В района на гр. Изюм противникът се е съсредоточил до 22 батальонни тактически групи. За укрепване на групировката в посоченото направление се отбелязва разполагането на допълнителни части от 35-та общовойскова армия“, се казва в доклада, цитиран от сайта “Гордон”.

Генералният щаб не изключва, че Русия ще засили действията си в посока на Изюм и Барвенково, за да достигне до тила на украинските подразделения в района на Славянск в Донецка област.

В Донбас въоръжените сили на Украйна са отбивали по 10 руски атаки на ден.

„В Донецко и Таврийско направление противникът се опитва да задържи окупираните територии. Той съсредоточава основните си усилия върху овладяването на населените места Попасная и Рубежное, установяване на пълен контрол над град Мариупол. Предприема мерки за възстановяване на бойната готовност и за попълване на боеприпасите. Опитва се да подобри тактическата обстановка, продължава обстрелите по повечето направления", пишат от Генералния щаб.

Подкрепяни от Русия донецки сепаратисти партрулират в превзетата от тях част от Мариупол. Видео АП

В западната част на страната украинската противовъздушна отбрана е свалила четири крилати ракети пуснати в посока към Лвов от руски изтребители Су-35, предаде сайтът НВ, позовавайки се на областния управител Максим Козицки.

Експлозии се чуха тази сутрин и в украинската столица Киев, но за момента няма информация за жертви или нанесени щети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Кметът на Киев каза, че спасители и медици работят на място в покрайнините на града.

В пост в интернет Виталий Кличко съобщи за "експлозии" в Дарницки район, в източната част на столицата, и допълни, че по-късно ще бъдат огласени подробности за евентуални жертви, посочва Асошиейтед прес.

Кличко призова жителите да реагират на сирените за въздушна тревога и предупреди хората, избягали от града, засега да не се връщат заради безопасността си.

От центъра на Киев се виждаха стълбове гъст дим, издигащи се над източната част на града, отбелязва АП.

В Одеска област нощта е преминала под сигнали за въздушна тревога. Руските сили се опитват да възстановят интензивното въздушно разузнаване, пише НВ, цитирайки говорителя на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук.

При руски обстрел на село край Полтава е загинал един човек, пише същият сайт.

Кметът на гр. Александрия в Кировградска област Сергей Кузменко съобщи, че късно снощи руската авиация е нанесла удар по местното летище.

Разговор между висшите военни на Украйна и САЩ

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна ген. Валери Залужни е разговарял по телефона с председателя на Комитета на обединените началник-щабове на САЩ генерал Марк Мили, предаде още “Гордон”, цитирайки днешен статус на Залужни във Фейсбук

„Обсъдихме трудната ситуация със сигурността, по-специално тежките боеве по линията Харков-Изюм, сдържането на руската офанзива в районите на Луганск и Донецк, критичната ситуация около Мариупол, както и ракетните атаки в цяла Украйна“, пише Залужни.

Той каза, че е разговарял с Мили и за оръжията и боеприпасите, необходими за укрепване на отбранителните способности на Украйна.

„Благодарих на генерал Мили за разбирането и изразих надеждата, че благодарение на помощта на нашите партньори ще успеем да защитим себе си и целия цивилизован свят от руската агресия“, добави главнокомандващият.