Бившата първа дама на Малайзия Росма Мансор беше осъдена на 10 години затвор, след като бе призната за виновна в искане и получаване на подкупи по време на управлението на съпруга ѝ, който се озова зад решетките за присвояване на милиони долари от държавния инвестиционен фонд 1 Ем Ди Би, предаде Асошиейтед прес.

Росма е осъдена по обвинение за присвояване на 187,5 милиона рингита (42 милиона долара) и две обвинения за получаване на 6,5 милиона рингита (1,5 милиона долара) между 2016 г. и 2017 г. Парите са взети с цел подпомагане на компания да спечели търг за обществена поръчка за доставка на слънчеви енергийни панели на училища в остров Борнео.

Тя е осъдена на 10 години затвор по всяко едно обвинение и трябва да плати обща глоба от 970 милиона рингита (217 милиона долара). Според законите присъдите се обединяват и бившата първа дама ще остане зад решетките за общо 10 години. Тя обаче ще може да излезе засеге под гаранция, докато чака обжалване пред апелативен съд.

Мохамед Зайни Мазлан, съдия от Върховния съд, съобщи, че прокурорите са доказали без никакво съмнение, че Росма е искала подкупи и е получавала пари. Той каза, че нейната защита е лишена от достоверни доказателства.

По-рано Росма отправи емоционална молба от подсъдимата скамейка, като каза, че чувства, че не е получила справедливост. Тя заяви, че никога не е искала пари, докато е оглавявала благотворителни фондации по времето си като съпруга на премиера. Тя също така заклейми случващото се с нея като политическо преследване, довело преди това и до изпращане на съпруга й в затвора и до страдания за цялото й семейството.

Защитникът на Росма, адвокат Джагджит Сингх, каза пред репортери, че размерът на глобата е най-големия в историята на Малайзия. Той каза, че Росма е шокирана и разстроена и че планират да обжалват пред апелативен съд. Съгласно закона всяко обвинение носи наказание до 20 години затвор и глоба в размер, петкратен на поискания и получен подкуп.

Присъдата на Росма  бе произнесена, след като съпругът ѝ Наджиб влезе в затвора с 12-годишна присъда миналия вторник. Той загуби последното си обжалване по едно от петте дела за корупция срещу него, включващи присвояване на милиони долари от държавния инвестиционен фонд 1 Ем Ди Би.

БТА