Според германския министър на правосъдието доставката на по-тежко въоръжение за Украйна, като например танкове, няма да представлява влизане във войната срещу Русия, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

От началото на конфликта в края на февруари германската политика се занимава с въпроса какво въоръжение да се предостави на Украйна и колко бързо да стане това. Натискът идва директно от Киев, където лидерите настояват Германия да достави повече оръжия, с което Берлин да помогне в борбата с руските войски.

Социалдемократическият канцлер Олаф Шолц отказа да се ангажира с изпращането на по-тежки оръжия като танкове, хеликоптери и самолети, въпреки че призивите в неговата лявоцентристка коалиция за по-сериозна военна подкрепа стават все по-настойчиви.

Министърът на правосъдието Марко Бушман от либералната Свободна демократична партия, най-малкият участник в коалицията, заяви пред вестник "Велт ам зонтаг", че международното право не категоризира доставките на оръжия като влизане във война.

"Така че, ако [Украйна] упражни законното си право на самозащита, подкрепата за нея чрез доставка на оръжие не може да доведе до превръщането ни в страна във войната", каза той в коментара.

Министърът заяви също, че това е не само неговото лично мнение, а мнението на германското правителство.

Бушман заяви, че Германия е сред първите страни, които са започнали систематично да разследват евентуални военни престъпления в Украйна, като в този процес са се включили федералната полиция и главният прокурор.

Разследването обаче няма да засяга руския президент Владимир Путин, каза Бушман. Според международното право действащи държавни глави не може да бъдат разследвани.