Вътрешният министър Иван Демерджиев и министърът на отбраната Димитър Стоянов са на проверка по границата между България и Турция, съобщава БНТ.

Българското правителство ще поиска от турските власти да засилят граничната охрана заради увеличения миграционен натиск към страната ни, каза Демерджиев. По тази причина служебното правителство изпрати на границата военни.

"Заедно работят екипите на "Гранична полиция" и военните под координацията и ръководството на "Гранична полиция" . обсъдихме и предприехме мерки по оправяне на пътищата в района, тъй като това е важно и дава възможност на екипите в района да работят. Осигурихме допълнително и ще осигуряваме още техника за този терен - включително дронове и безпилотни летателни апарати", каза Демерджиев пред БНТ.

Днес предстои среща между заместник-министрите на вътрешните работи и на директорите на ресорни дирекции на България и Турция, каза още министърът.

"Изключително много разчитаме помощта от турска страна да се засили и да се обърне внимание на този проблем по-сериозно и от тях. Разговорите ще бъдат да се уплътни зоната от турска страна, защото там се натрупва огромно количество мигранти и когато се съберат големи групи, възпрепятстват работата на нашите гранични полицаи и военни", обясни Демерджиев.

По думите му се знае откъде минават нелегалните мигранти. В същото време той отбеляза, че "много се спекулира" с пробойните в оградата.

"Преодоляването на това съоръжение става за минути със стълби - не си представяйте, че мигрантите минават през определени дупки в защитното съоръжение. Те поставят стълби, най-често по дървета и буквално за минута - две успяват да преодолеят съоръжението."

Демерджиев добави, че българските мерки срещу каналджиите вече имат резултати - натискът върху границата е намалял.

Армията на крак срещу нелегалните мигранти

Охраната на българо-турската граница е подсилена с военнослужещи, като до седмица техният брой ще достигне над 500 души. Освен от Сухопътните войски, в ход е изпращането на служители и от "Военна полиция". Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти тази сутрин в Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово, предаде БТА. 

Военнослужещите извършват наблюдателни и охранителни действия в патрули съвместно със служители на ГД "Гранична полиция". Задържането на нарушители на границата се извършва от граничните полицаи. След 7 септември служители на "Военна полиция" ще могат да извършват самостоятелни патрули и те ще имат правомощия и за задържане на нарушители, поясни министър Стоянов.

Друго специализирано формирование военнослужещи ще извърши оглед и възстановяване на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип на границата, ако е необходимо.

Сред първостепенните задачи е подобряването на пътната инфраструктура в региона преди зимния сезон. Лошите пътища причиняват щети върху техниката. Военнослужещите на границата разполагат с над 60 единици специализирана техника, поясни министърът на отбраната.

По време на работното посещение министрите на вътрешните работи и на отбраната извършват оглед на участък от предпазното съоръжение на българо-турската граница. При огледа на границата министър Димитър Стоянов разговаря и с част от патрулиращите военнослужещи и гранични полицаи. 

Поради засиления мигрантски натиск Сухопътните войски участват в оказване на помощ на МВР по охрана на южната граница на България от 1 ноември 2021 г. с близо 300 военнослужещи. Периодично се извършва ротация на формированията като досега общо 1559 военнослужещи са участвали в съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“. Освен това в периода 29 октомври – 30 декември 2021 г. 25 военнослужещи  от състава на 55-и инженерен полк извършиха ремонтно-възстановителни дейности на над 63 км от инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащия път. 

От 27 август 2022 г. Българската армия увеличава поетапно участието си в охраната на държавната граница с военнослужещи с необходимите технически средства и транспортна техника с повишена проходимост. Военнослужещите провеждат съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“.