Невиждани валежи и порои създадоха бедствено положение в редица села на община Карлово днес. Повече от 190 литра на квадратен метър наложиха намеса на армията и евакуация на хора с хеликоптери. Придошли реки отнесоха мостове, събориха къщи и разрушиха инфраструктура. За щастие нямаше жертви.

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) - Сопот са пострадали от проливните дъждове от тази нощ, съобщи ръководството на предприятието.

Има наводнени складови помещения и производствени цехове. Електричеството на производствената част в Сопот е спряно, за да не се допусне авария. Ако е необходимо, ще бъде осигурена логистична помощ от други предприятия, съобщиха от министерството на икономиката.

Заради падналите проливни дъждове снощи от осем сутринта е спряно движението на влаковете в междугарието Христо Даново – Клисура, част от третата главна жп линия София – Карлово – Бургас. От дъждовете са се активирали свлачищни процеси и в участъка има наводнен железен път, информират още от НКЖИ. 

Пътниците от влакове София – Карлово и Карлово – София ще бъдат превозени с автобуси между Христо Даново и Клисура. Бързият влак от София за Бургас се отклонява през Казичене – Пловдив – Карлово и оттам по маршрута си. Ускореният бърз влак от Бургас за София се отклонява по маршрут Карлово – Пловдив – София през Казичене. Аварийни екипи на НКЖИ са на място. Предприети са незабавни мерки за отводняване на железния път, разчистване на наноси в участъка и възстановяване на движението.

Обилни валежи, които продължават и в момента, причиниха наводнения в западната част на община Карлово. Заради това е обявено частично бедствено положение. По думите му наводнени са къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово.   

Скъсана дига на река Стряма, евакуирани са седем души, запушен е мост. Всичко това след дъждовете. 

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов съобщи, че е поискал помощ от военните, защото само със собствена техника не могат да се справят. Съдействие ще се търси и от "Напоителни системи", които управляват Стряма и отговарят за безопасността на речното корито.

Няколко къщи са наводнени в село Розино, съобщи за БТА кметът на селото Али Кючук.

При нас се изля много дъжд и дори в момента продължава да вали. Валя и през цялата нощ, каза той.

Кючук съобщи, че две улици са разрушени, а главният път в селото е наводнен.

Има наводнени къщи и мазета, запушени са канали, които отвеждат водата, но няма бедстващи хора, добави кметът на селото.

По-късно днес от прокуратурата съобщиха, че НСлС започва разследване на наводненията. Ето и съобщението:

Извършва се разследване за причината за наводнението в няколко села в община Карлово

Във връзка с наводнението в няколко села в община Карлово, обл. Пловдив, е започнало разследване за евентуално извършено престъпление по чл. 335 от Наказателния кодекс, а именно за причиняване по непредпазливост на наводнение, в резултат на което са настъпили значителни имуществени вреди.  

Местопроизшествието бе посетено днес от прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив и Районна прокуратура - Пловдив.

Разследването се извършва от Национална следствена служба.