Самоличността на руски войник и съпругата му, които обсъждаха изнасилването на украински жени в телефонeн разговор бяха разкрити след разследване на Радио “Свободна Европа”/Радио “Свобода” (RFE/RL), съобщи медията на уебсайта си.

Разследването е установило, че 27-годишният Роман Биковски и съпругата му Олга Биковская, чието моминско име е Пинясовая, са двойката зад шокиращия разговор, който подхрани страховете от масово изнасилване на украински жени от руски войници.

По време на разговора, за който украинските служби за сигурност в района на Херсон в южната част на страната заявиха, че са прихванали, преди да го публикуват по-рано този месец, може да се чуе жена да дава разрешение на мъж да изнасилва украински жени.

„Да, позволявам го. Просто носи презерватив“, казва жената със смях.

Репортери от руската служба на RFE/RL, в съвместен разследващ проект, ръководен от украинската служба на RFE/RL, са намерили телефонните номера на участниците в скандалното обаждане от източници в службите за сигурност на Украйна и са използвали номерата, за да намерят акаунтите в социалните мрежи на Биковски и съпругата му.

Родени и израснали в Орьол, Русия, град на около 350 километра югозападно от Москва, Биковски са се преместили в Крим, няколко години след като Русия превзе полуострова от Украйна през 2014 г.

Публикации в социалните мрежи на майката на Биковски, Ирина Биковская, показват, че той е войник във въоръжените сили на Русия.

При контакт с RFE/RL, Биковски е потвърдил самоличността си и казал, че се намира в Севастопол, кримското пристанище, където е базиран руският черноморски флот. Той обаче е отрекъл да е мъжът на обаждането.

Олга Биковская е потвърдила, че съпругът й е бил в Севастопол, като е казала, че е ранен и се лекува в болница, когато RFE/RL се е свързало с нея.

Нито един от двамата не е отговорил на повече въпроси.

Въпреки отричането на Биковски, гласът му и този на съпругата му съвпадат с тези, чути в разговора, прихванат от украинските служби за сигурност, пише RFE/RL.

Никой не е обвинил Биковски в изнасилване и срещу двойката не са повдигнати обвинения.

Макар че може да са се шегували по време на разговора си, публикацията дойде на фона на нарастващия брой обвинения от украински жени, че са били изнасилени от нахлулите руски войници.

В доклад, публикуван на 3 април, базираната в Ню Йорк международна правозащитна организация “Хюман райтс уоч” документира първите докладвани твърдения за изнасилване. Много повече ги последваха, след като руските сили се оттеглиха от градовете около Киев.

В същия ден с доклада на “Хюман райтс уоч”, посланикът на Обединеното кралство в Украйна Мелинда Симънс нарече изнасилването елемент от непредизвиканата военна кампания на Русия.

„Въпреки че все още не знаем пълния обхват на използването му в Украйна, вече е ясно, че е бил част от руския арсенал“, пише Симънс. „Жени, изнасилени пред децата си, момичета пред семействата им, като умишлен акт на подчинение”.

Изнасилването е военно престъпление и войници, обвинени в подобни деяния, могат да бъдат изправени пред международен съд, ако бъдат заловени. Техните командири също носят наказателна отговорност, ако са знаели, че се случват изнасилвания и не са направили нищо, за да ги спрат.

Русия не е отговорила конкретно на украинските обвинения за изнасилване. Но руските власти отрекоха руските сили в Украйна да са се насочили към цивилни или да са извършили военни престъпления, въпреки натрупването на доказателства за обратното.