Рязко застудяване се очаква утре. За цялата страна е обявен предупредителен жълт код за валежи от дъжд, които в повечето области, включително в столицата, ще преминат в сняг. В крайните източни райони валежите ще бъдат придружени от силни ветрове, показва сайтът на НИМХ, съобщава БНР.

През следващото денонощие ще настъпи съществена промяна на времето. През нощта вятърът ще започне да се ориентира от североизток, ще се усили и ще е умерен, в Северна и Източна България - временно силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, който с понижението на температурите, утре вечерта и през нощта срещу понеделник, в Североизточна България, Предбалкана и високите полета в Западна България ще се примесва или ще преминава в сняг.

Утре на много места в страната валежите ще са значителни по количество. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта - между 8° и 13°, в София - около 10°, а привечер - от 2°-3° в северозападните до 7°- 8° в югоизточните райони, в София - около 3°. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, а със застудяването в Предбалкана ще има условия да се задържа снежна покривка.

В планините ще бъде облачно, мъгливо и с валежи от сняг, сутринта под около 1200 метра - от дъжд, но с понижението на температурите дъждът и в по-ниските части бързо ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще се образува снежна покривка. На много места в масивите в Западна и Централна България количествата валежи ще са значителни.

В сряда ще има леко затопляне. По-съществено затопляне се очаква едва в четвъртък, когато температурите ще са между 5° и 17°, но дъждовете ще продължат.

В петък прогнозата на НИМХ показва минимални температири от 9° и максимални от 20°, като отново ще вали. Същото ще е и в събота - минимални температири от 8° и максимални от 18°.