Руският държавен газов монопол "Газпром" няма да възстанови в събота доставките по газопровода "Северен поток", който беше спрян напълно за тридневен ремонт по-рано тази седмица, съобщи компанията, цитирана от Би Би Си и Ройтерс.

Компанията не обяви срок за възстановяване на доставките, мотивирайки се с теч на масло в турбина за нагнетяване на газ в началната точка на минаващия под Балтийско море газопровод - станция "Портовая".

"Газпром" намали доставките през тръбопровода до 40% от капацитета му през юни и до 20% през юли, сочейки проблеми с поддръжката заради западните санкции. Те според компанията възпрепятстват връщането и инсталирането на ремонтирано оборудване.

Газопроводът се простира на 1200 км под Балтийско море от руското крайбрежие близо до Санкт Петербург до Североизточна Германия.

Той влезе в експлоатация през 2011 г. и може да транспортира максимум 170 милиона кубически метра газ на ден от Русия до Германия.

Газопроводът е собственост и се управлява от Nord Stream AG, чийто мажоритарен акционер е "Газпром".

Германия също подкрепи преди това изграждането на паралелен тръбопровод - "Северен поток 2", но проектът беше спрян, след като Русия нахлу в Украйна.

"Съобщението на "Газпром" от този следобед, че отново спира "Северен поток 1", под лъжлив претекст, е още едно потвърждение за неговата ненадеждност като доставчик. Това също е доказателство за цинизма на Русия, тъй като тя предпочита да изгаря газ, вместо да спазва договорите", написа в туитър говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.