Без Путин, но с Орбан. Така премина церемония за отдаването на последна почит на Михаил Горбачов.

Тя започна тази сутрин в Колонната зала на Дома на Съюзите в близост до Кремъл. Внушителна опашка от няколкостотин метра се изви пред залата, достъпът до която беше свободен за гражданите.

Тленните останки на Горбачов ще бъдат почиват в столично гробище "Новодевиче" редом с гроба на съпругата му Раиса.

От западните лидери за церемонията пристигна  единствено унгарският премиер Виктор Орбан.

"Руският президент няма планирана среща с г-н Орбан", уточни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Почит на последния съветски лидер отдадоха Алла Пугачова и Дмитрий Медведев, който в момента е зам.- ръководител на Съвета по сигурност. 

Поклонението бе посетено от посланиците на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Япония и Испания в Москва, които положиха цветя пред ковчега и изразиха съболезнования пред роднините на починалия.

В телефонен разговор с Владимир Путин президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази съболезнования във връзка със смъртта на Горбачов и отбеляза значителната му роля в най-новата история на Русия и на целия свят, съобщи Кремъл.

Днешната церемония не е равносилна на държавно погребение. Изборът Горбачов да бъде изпратен така отразява сложното отношение в Русия към реформатора на СССР, както и резервираното отношение на самия Путин. Сегашният господар на Кремъл смята разпадането на Съветския съюз за "най-голямата геополитическа катастрофа на века". 

Путин не дойде на траурната церемония, както беше обявено по-рано, "поради заетост". Той почете предварително на 1 септември паметта на Михаил Горбачов, чието тяло бе изложено в Централната клинична болница в Москва. Днес се ограничи да изпрати венец.

Помолен да коментира какво точно ще възпрепятства на Путин да присъства, Песков заяви в конферентен разговор с репортери, че държавният глава ще има поредица работни срещи, международен телефонен разговор и трябва да се подготви за участието си в деловия форум в руския Далечен изток следващата седмица.