Река Стряма наводни и част от магистрала "Тракия" в събота, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура".

При 134-я километър на скоростния път в посока София имаше затруднения при преминаването. Движението временно беше само в изпреварващата лента. Причината са високите води на реката, които наводниха аварийната и част от активната ленти.

По-късно, в следобедните часове движението беше възстановено.

От АПИ призовават шофьорите да се движат с повишено внимание.

Частично бедствено положение обявиха от община Калояново в селата Песнопой, Иван Вазов, Горна махала, Долна мала, Черноземен и Ръжево, съобщи БТА.

Огромно количество вода слезе тази нощ от Балкана към селата, разположени по поречието на река Стряма, съобщи кметът на общината Виктория Михайлова. Дървеният мост на село Песнопой е в негодно за ползване състояние, понтонният мост на Иван Вазово е в същото състояние. 

В Горна махала реката е скъсала дига, водата е тръгнала към Долна махала. Наводнено е част от селото. От домовете си са евакуирани 15 души, половината са настанени в кметството, останалите при роднини. Към момента всички евакуирани вече са по домовете си, защото водата се е оттекла, допълни Михайлова.

Големият и малкият мост на Черноземен са били залети, но водата се оттича, вече са стабилни и може да преминава по тях. Наводнени са земеделски земи, стадионът и две фирми, които са разположени по поречието на река Стряма. Срутени са два стълба на ЕВН, заради което източната част на селото е без електричество. В цял Черноземен няма вода, защото помпената станция не работи заради прекъснатото ел. захранване. 

Вода няма и в Долна махала, и в Горна махала. Очаква се екипите на двете дружества - ЕВН и ВиК да започнат възстановяване на щетите. Към момента се чака водата да се оттече, за да да може общинска комисия да опише нанесените от водата щети, каза още кметът на Калояново.

Материалните щети след наводнението са големи, очаквам държавата да помогне с каквото може, каза пред журналисти в село Каравелово президентът Румен Радев, след като посети наводнените населени места в района на Карлово.

Най-важно е да продължат огледи, за да се уверим, че няма хора в риск. Трябва да се мисли в перспектива за аварийно спасителни-отряди, каза президентът Радев. Според държавният глава такива структури трябва да има във всеки областен град. Той посочи като пример отрядът в София, който от началото на бедственото положение помага на населението в региона. Изключително подготвен личен състав и благодарение на тях тук нямаме жертви, каза Радев.  По думите му армията действа прекрасно, Пожарна безопасност - самоотвержено, но това не е тяхната основна дейност.

Много е важно да има засилена охрана, така че да не се допуснат кражби от домовете, изоставени от хората, и това ще бъде гарантирано, каза Радев. Той допълни, че всички министри са в комуникация и очаква възможно най-бързо, когато се опишат щетите, междуведомствената комисия да се събере и да направи всичко възможно тези щети да бъдат покрити.

Ще има извънредно заседание на Комисията по бедствия и аварии веднага щом постъпят необходимите документи, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му министърът на земеделието е разпоредил проверка на сечта, която е извършвана в близост, за да се установи има ли отношение към бедствието. Ще се извършат пълни проверки, включително и ремонта на моста между селата Каравелово и Богдан, каза Демерджиев.

Между село Богдан и Московец е поставен временен мост и вече има връзка с най-пострадалото село по суша. В момента има фирма, която предлага по-ефективно съоръжение, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Засегнати в различна степен от наводнението са 8 селища в община Карлово - Розино, Слатина, Столетово, Христо Даново, Богдан, Каравелово, Дъбене и Войнягово, коментира кметът Емил Кабаиванов. Има над 200 наводнени къщи, които ще се описват. В момента няма хора без храна, подслон или медицинска помощ. 

Четиридесет души са изведени от село Трилистник, община Марица, което също е наводнено от придошлите води на река Стряма, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По думите му водите са с доста високо ниво, земеделският министър е изпратил тежка техника, за да се направят нови отвори на дигата, така че водата да се оттече. Три екипа на пожарната са там и са готови да реагират когато водата оттече, допълни той. Като цяло обстановката в страната е спокойна с изключение на община Карлово и село Трилистник, каза още Николов.