Украйна е готова да доставя на Германия ток, за да й помогне да преодолее очертаващия се дефицит. Това заяви украинският премиер Денис Шмихал, който е на посещение в Берлин.

Тази сутрин украинският премиер Денис Шмихал бе приет от президента на германия Франк-Валтер Щайнмайер. По-късно той ще се срещне и с канцлера Олаф Шолц, пише БНР. 

Шмихал отправи няколко предложения към Германия за помощ в енергийната криза, която се задава. Киев може да доставя на федералната република ток от ядрените си електроцентрали. Украйна изнася ток от своите АЕЦ за Румъния и Полша и по този начин има изградена инфраструктура и към Германия.

"Имаме предостатъчно ток в Украйна благодарение на атомните ни централи", заяви премиерът на Украйна. Той посочи и че веднага след нападението на Русия през февруари Украйна и Молдова са се отделили от постсъветската електропреносна мрежа в региона, за да са независими от Москва.

В средата на март Украйна започна и синхронизиране с европейската мрежа. От тогава Киев изнася между 400 и 700 мегавата ток в ЕС.

Шмихал ще поиска квотите за украински ток да се увеличат неколкократно.