"Скъпи господин Медведев, всяка руска победа ни носи надежда”. Това пише в отворено писмо на иракски военни до бившия руски президент.

Русия е “мечът на отмъщението, който ще донесе справедливост на всички хора, които са страдали заради самопровъзгласилите се господари на света”, се казва още в писмото, което е публикувано в Телеграм от иракския новинарски канал “Sabereen News”, който има около половин милион последователи. “Голяма част от света очаква безусловната победа на Русия”, четем още там.

“Sabereen News” се поддържа от иракски милиции, подкрепяни от Иран. Те са традиционни противници на САЩ, най-вече след като иранският генерал Касем Солеймани беше убит в Багдад през януари 2020 година.

На Запад повечето хора са наясно с руските дезинформационни кампании, казва историчката Надя Овейдат в свой анализ за Вашингтонския институт за близкоизточна политика. “Това, което не осъзнават, е, че има също толкова опасни пропагандни кампании на арабски език, чиято цел е да променят представата на Близкия изток за руската война в Украйна”, казва Овейдат.

Русия е пазителка, а САЩ и ЕС - отговорни за кризата

Проруската дезинформация на арабски засяга голям набор от теми в Близкия изток. Например, голям брой неверни твърдения засягат украинския президент Володимир Зеленски. В едно от съобщенията се твърди, че той вече е напуснал Украйна, а в други Русия е представена като пазител на хората в Украйна, докато САЩ и ЕС са отговорни за продоволствената криза. Всички твърдения обаче се въртят около една основна теза - Русия не е отговорна за военните престъпления в Украйна.

Докато ЕС спря разпространението на руския пропаганден телевизионен канал “Russia Today” (RT), арабскоезичният уебсайт на телевизията все още е достъпен в целия Близък изток. Трудно е да бъде оценено с точност влиянието на “RT” сред арабските зрители, но каналът все пак е един от най-популярните в региона - заедно с “Ал Джазира”, “Ал Арабия” и “Скай Нюз Арабия”.

Привлекателни, но фалшиви рускини

В последните месеци арабският сайт на RT се представя по-добре от другите западни медии, които предлагат съдържание на арабски език, коментира Мустафа Аяд от Института за стратегически диалог, който наблюдава и анализира екстремистки послания онлайн.

Много по-важни за Русия обаче са страници и групи във Фейсбук, където може да се създаде атмосфера на споделяне. “Трябва да се обърне внимание не само на държавните агенции, но и на многобройните страници във Фейсбук, които споделят, използват повторно и ребрандират съдържание от RT и “Sputnik”. Tе играят важна роля в разпространението на посланията на Кремъл”.

В проучването си Институтът за стратегически диалог достига до редица профили в социалните мрежи със стотици хиляди последователи. Много от тях изглежда са контролирани от рускини, които публикуват проруска пропаганда на арабски език. Всички профили и снимки обаче са фалшиви. Въпреки това изследването показва, че тези профили привличат много последователи мъже. Много от профилите, за които е било установено, че са фалшиви, са били блокирани.

Информация, получена по такива канали обаче получава двойно повече внимание от традиционните медии, казва Аяд.

“Не всички искаме да получаваме заповеди от Чичо Сам”

Популярните проруски наративи се харесват на арабската публика по редица причини. Арабските държавни медии, които са свързани с правителствата на отделните държави и често са финансирани от тях, играят важна роля. Хората обикновено им нямат доверие. В същото време изследователи от Института за Близкия изток във Вашингтон съобщават, че руските медии, които подготвят съдържание на арабски език, са в пъти по-активни от британските, американските или другите европейски медии с влияние в Близкия изток.

Има и други причини. В изследване на "Маршал център" от 2021 година става ясно, че (поне преди руската инвазия в Украйна) е било широкоразпространено твърдението, че Русия твърдо се противопоставя на външна намеса в суверенитета на която и да било държава. Повечето иракчани, които са преживели американската военна операция в страната, подкрепят тази теза. Изглежда, че и войната в Украйна не успява да промени това вярване в Близкия изток. Единствените фигури с власт, които се противопоставят на руското влияние в региона, са някои политически сили, например членове на сирийската опозиция. Недоволството от ролята на САЩ в местната политика обаче е далеч по-голямо.

Популярна е и тезата, че Русия се стреми към постигане на нов световен ред, в който властта не е съсредоточена само на едно място - нещо, което руската пропаганда поддържа, твърдейки че светът се ръководи единствено от западните интереси. Това твърдение се разпространява ефективно и в държави като Саудитска Арабия и ОАЕ, чийто правителства се опитват да получат повече власт в региона и в световен мащаб. Както пише в проруски профил в Туитър: “Не всички искаме да получаваме заповеди от Чичо Сам”.

Антизападни настроения

Начинът, по който функционира руската външна политика, е чрез опити да пречупи реалността. “Всички наративи, които се използват от руската пропаганда обаче имат едно общо нещо помежду си - съдържат частица истина”, казва Дмитри Горенбург от "Маршал център".

Мустафа Аяд от Института за стратегически диалог има подобно на Горенбург мнение. Според него прокремълските послания използват “лицемерието и намесването на Запада в региона”, за да обрисуват западната подкрепа за Украйна като двойна игра, която е опасна.

“Това е форма на протест”, казва медийният анализатор от Кайро Ясер Абдел Азиз.

“Голяма част от арабската публика е убедена, че западните медии са пристрастни. Смятат, че те са настроени срещу арабите и исляма”.

В региона има натрупана горчивина от това, а руската пропаганда се възползва от нея.

"Дойче веле"