Иранското правителство планира да използва технология за лицево разпознаване в градския транспорт в страната, за да идентифицира кои жени не носят хиджаб, съобщи "Гардиън".

На 15 август президентът Ибрахим Раиси подписа указ, който допълнително ограничава какво жените могат да носят на публични места. Хиджабът е задължителен още от 1979 г., но сега налагането на това задължение се следи от нова "инициатива за насърчаване на добродетелта и превенция на порока", финансирана сериозно от държавата. А иранската полиция има много по-големи правомощия да тормози жените, които отказват да закриват лицето си.

От 2017 г. в Иран са налице множество протести на жените срещу задължителното носене на хиджаб, като дори някои мюсюлмански духовни лица се обявиха против новите мерки. Властите отговориха на това със серия от масови арести.

Хиджабът в Иран е сред по-малко ограничаващите мюсюлмански воали, като покрива само главата, за разлика от никабът и бурката, които покриват цялото лице и тяло.

Ползването на технологиите за лицево разпознаване от тоталитарни режими за контрол на населението от години е едно от основните притеснения на софтуерни специалисти и експерти по кибернаблюдение. В Китай този тип технология е ползвана за налагане на мерките срещу пандемията, но употребата й продължава и за следене на хората, които са с нисък социален кредит и ограничения за пътуване.