Концертният филм "Една вечер с Адел" спечели пет награди "Еми" за творчески постижения, сред които за най-добро специално развлекателно предаване, съобщават Асошиейтед прес и ЮПИ, цитирани от БТА. Междувременно бившият президент на САЩ Барак Обама, получавайки отличие в качеството си на разказвач на документалната поредица "Нашите велики национални паркове", преполови пътя към "голямата четворка" ЕГОТ - награди "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони", отбелязва Асошиейтед прес.

Шоуто от пет части разказва за различни национални паркове по света и е продуцирано от компанията на Барак и Мишел Обама "Хайър граунд" (Higher Ground).

Сред претендентите в категорията бяха също видният британски естествоизпитател Дейвид Атънбъро и актрисата и носителка на "Оскар" Лупита Нионго. 

Барак Обама е вторият президент след Дуайт Айзенхауер през 1956 г., удостоен с "Еми". Обама преди е печелил награди "Грами" за аудиокнигите на две от автобиографичните му книги. Досега само 17 души са намерили място в елитния клуб на носителите на "голямата четворка" ЕГОТ. 

На покойния Чадуик Боузман беше присъдена награда като озвучаващ актьор. Най-известният му персонаж, Черната пантера, говори с неговия глас в анимационната поредица "Какво ако...?" на "Дисни" и "Марвел". Това е един от последните проекти на Боузман, който през 2020 г. почина на 43-годишна възраст от рак на дебелото черво.

Документалният филм "The Beatles: Get Back" на режисьора Питър Джаксън ("Хобит", "Властелинът на пръстените"), който разказва за последните месеци на "Бийтълс", получи пет награди сред които за звуков монтаж и мишунг.

Преди същинската битка за наградите "Еми" за праймтайм предавания, хитовият сериал "Игра на калмари" получи четири отличия, сред които за най-добра гост актриса в драма за Ли Йо-ми.

Сериалът "Странни неща", който заедно с "Игра на калмари" е сред номинираните за най-добра телевизионна драма, получи пет награди "Еми" за творчески постижения.

Призовете отличават творци, които работят зад кулисите - звукови инженери, стилисти, оператори, както и гост актьори.