"Можеш ли да сравниш Асен Василев с мен?"

Този риторичен въпрос зададе днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на живо предаване в собствения си Фейсбук профил. Така той отговори на въпрос дали партията би подкрепила правителство в този парламент с премиер Асен Василев.

Борисов допълни, че всички кадри на ГЕРБ са много по-компетентни от тези на "Продължаваме промяната".

В изказването му имаше вътрешни противоречия. От една страна той определи ареста си и решението на съда, че той е незаконен, като личен въпрос, който няма да бъде тема на политически разговор. Веднага след това обаче заяви, че преди ареста правителството е можело да очаква подкрепа от ГЕРБ по всички важни теми.

"След ареста без да си замине Кирил Петков не могат да говорят по никакви теми с нас", категоричен бе Борисов.

След това обясни, че от водещите фигури на "Продължаваме промяната" "единствено става председателя на парламента" Никола Минчев. Но веднага го упрекна, че е безскрупулен и е убил парламентаризма.

Основна тема на брифинга бе меморандумът, подписан от правителството с Gemcorp. Според ГЕРБ с този меморандум цялата ни енергетика е дадена на две офшорки.

Борисов изтъкна, че в този меморандум има предвиден арбитраж, което го прави нещо повече от паметна бележка. Според него става въпрос за "чудовищна далавера, висша степен на корупция за милиарди, заробване на България в сферата на енергетиката".

Правителството незабавно да изпрати писмо, с което да прекрати меморандума  с Gemcorp, призова Борисов.

Това са две офшорни компании, на които буквално е дадена цялата енергетика на България, посочи Борисов. И цитира т.6 на меморандума, в която, по думите му, пише, че всички възникнали спорове следва да бъдат уредени  по правилата за арбитраж, който ще е в Париж, а езикът за арбитраж - английски език. Нали беше само писмо за намерения, паметна бележка, защо има предвиден арбитраж, попита лидерът на ГЕРБ. И коментира, че, според него, става въпрос за  висша  степен на корупция за милиарди, "заробване на България" в енергетиката.

Борисов посочи, че в меморандума за разбирателство, който са получили от министъра на енергетиката, има клауза, позволяваща той да бъде прекратен предсрочно с 30-дневно предизвестие, като няма предвидени санкции, затова бил и призивът за предсрочното му прекратяване. В документа обаче имало и клаузи за конфиденциалност, което поставяло въпроси какви ангажименти са поемани от наша страна и кой какви преговори е водил.
В този меморандум става въпрос не за инвестиции, а за достъп до активи - държавни и общински, плюс съфинансиране от страна на нашата държава, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Цялата енергетика е дадена на две офшорки и на цяла верига след тях,  обясни и Делян Добрев. В предмета на споразумението, изтъкна той, пише и че страните се разбират да съфинансират дейности. Кой и как избра тези две офшорки, за да инвестира държавата с тях в българската енергетика, попита Добрев.

Шест месеца грабят битовия и индустриалния потребител със сметките за ток, добави Бойко Борисов.

"За еврозоната можете да спрете да говорите след края на нашето управление", заяви Борисов.

Той изтъкна, че инфлацията ни трябва да е 7%, а тя момента е над 12%.

"Трябва такова затягане на коланите да има впоследствие. Трябва национално съгласие да се измъкнем от катастрофата. Царе са да разточителстват пари на фона на недоволно население", каза още Борисов.

Той каза, че подкрепя идеята за връщането на хартиените бюлетини, каквото предложение има от БСП.

"Това е най-правилното - и хартии, и машини", каза Борисов.

И продължи по адрес на правителството:

"Омазани до ушите с корупция хора. Ние с корумпирани хора не искаме да работим. Докато не го видя навън (Кирил Петков - б.р.) няма разговор, те са пагубни всеки ден като стоят. Да ги подкрепяме като стоят ли? Не, категорично не.

Българите трябва да разберат - няма такъв който да може да се справи с тази ситуация. Ние не искаме власт, ние сме са науправлявали, няма самоцел за това. На мен ми е мъчно за хората. От лидер на Балканите станахме за посмешище"

Искаме да покажем на хората колко много са се излъгали, че това не е промяна, а подмяна, че това, което ще причният, е фатално"