Кашкавал, салам, луканка са раздавани като компенсация за фиктивен прием в болница по рехабилитация.

Това показва разследване на Нова тв.

„Пишат документи все едно сме почиващи, а ние ходим на работа. След седем дни се подписваме, че вече излизаме от клиничната пътека и ни връчват по 1,6 кг кашкавал. По НОИ е по-скъпа процедурата и фактически на нас ни даваха по 8 кг и половина кашкавал”, разказа Бояна Кандилева, бивша служителка на Специализираната болница за рехабилитация в град Баня.

„Имало е и случаи, когато сме били по НОИ и ни се предлагат освен кашкавала, и пилешки шишчета”, обяснява и работещ в болницата рехабилитатор, пожелал анонимност.

„Два пъти ме водиха по НОИ и един път – по клинична пътека. Първия път взехме шпеков салам, кашкавал, луканка. Аз взех салам и кашкавал, без луканката”, разказва друг служител на болницата.

„Поне два пъти съм минавал по клинична пътека”, свидетелства и Николай Чакъров, бивш рехабилитатор.

Управителката Божана Иванова също е била пациент на санаториума по клинична пътека - фиктивно, без да ползва процедури.

Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско е филиал на цяла структура от санаториуми към здравното министерство. В нея се лекуват пациенти по програми на НОИ и по клинични пътеки.  Според справка на МЗ през 2021 г. в Баня са лежали 3306 пациенти. За тях болницата е получила 1 499 306 лв. От НОИ са превели по сметката на здравното заведение 98 000 лв.,за лечението на 184 пациенти. Част от тях обаче не били реални, твърдят бивши и настоящи служители. 

Служителите на санаториума, които искат анонимност, разказват, че многократно са принуждавани да лежат фиктивно - по клинични пътеки и програми на НОИ. По документи, в единия случай почивката е по 7 дни, а в другия - по 10. 

„Идва главната сестра и казва: „Дай си личната карта, да може тук да те пуснем по клинична пътека или по НОИ. След седем или десет дни ела да се подпишеш и да си вземеш кашкавала". През другото време ние сме на работа. Няма как да правим процедури, докато сме на работа. На няколко пъти съм взимал кашкавал заради клинична пътека, няколко пъти съм взимал двойна порция заради фиктивно присъствие по НОИ в санаториума”, обяснява действащ рехабилитатор.

Случвало се е и в една и съща година, един служител да се лекува фиктивно три пъти, разказва дългогодишната бивша служителка на болницата Бояна Кандилева. Работила е в санаториума 26 години.

По време на фиктивния престой се пускали фиктивни отпуски, твърди друг служителят.

Обясненията на ръководството защо се прави това били различни. Едната е, че с парите, които постъпват от НОИ и Здравната каса ще се направи ремонт на базата. Другата е, че заради пандемията не може да се запълни нужният лимит от пациенти.

Управителката на болницата Божана Иванова отрича да е имало фиктивни хоспитализации, никога не било имало проблем с пациентите. А твърденията на сружителите обяснява с лични мотиви.

„Това са служители, които явно имат някакво огорчение от това, че са си тръгнали оттук. Нарушенията са фактически грешки, по отношение на неразписана процедура или неспазен час за процедура”, казва тя пред Нова тв.

Директорката на НОИ в Пловдив обясни, че са открити нередности при лечението на едва четирима служители от санаториума в Баня. По закон, всеки, който желае да се лекува по програма на НОИ в болница в областта, трябва да подаде документи лично в дирекцията в Пловдив.

„Тогава сме установили, че в рамките на COVID обстановката, е имало пренасяне на четири броя документи, без да бъдат лицата тук, неприсъствено. Това е прецедент, пропуск, който сме допуснали. Все пак това е наш партньор и сме се доверили. Не сме имали съмнение, че има нещо нередовно”, заяви Розалия Джинева,  директор на ТП на НОИ - гр. Пловдив.  

Проверките в самия санаториум се правели само по документи и от НОИ не били открили нещо нередно.