Малко вероятно е неваксинираните хора, заразени с варианта Омикрон да развият имунен отговор, достатъчен, за да ги защити от други варианти на вируса, съобщи Ройтерс, като цитира резултати от изследване, информира БТА.

За разлика от антителата, получени след ваксинация или след заразяване с други варианти на SARS-CoV-2, антителата след Омикрон BA.1 и BA.2 не неутрализират другите версии на вируса, установили учени при анализ на кръвни проби.

Хората, заразени с Омикрон след три дози от иРНК ваксини, имат високи нива на неутрализиращи антитела срещу двете разновидности на Омикрон, макар ефективността им да е по-ниска срещу по-ранните варианти на SARS-CoV-2, сочат резултатите от изследването, публикувани преди независима оценка от "Рисърч скуеър".

Сред хората, чиито имунни системи не са подготвени да разпознаят вируса чрез ваксинация или предишна инфекция, антителата след зараза с Омикрон "са много специфични по отношение на съответния вариант на Омикрон, но не регистрирахме почти никакви неутрализиращи антитела срещу други варианти на новия коронавирус, различни от Омикрон", обясняват Карин Стясни и Юдит Аберле от Медицинския университет във Виена, Австрия.

Антителата след инфекция с варианта BA.2 на Омикрон е най-малко вероятно да защитават от инфекция с друга разновидност на коронавируса, добавят те.

Изследването "подчертава значимостта от бустерни дози за имунна защита".