Лиз Тръс ще бъде следващият министър-председател на Великобритания, поемайки поста от Борис Джонсън в момент на икономически и политически катаклизми в Обединеното кралство. Тя ще бъде третата жена премиер на Обединеното кралство след Маргарет Тачър и Тереза Мей.

Тръс не беше първият избор на депутатите от Консервативната партия, но се превърна във фаворит сред активистите на торите, които избраха лидера на своята партия и Великобритания в гласуване, обявено в понеделник.

Тръс, доскорошният министър на външните работи на Великобритания, спечели подкрепа с обещания за намаляване на данъците и с непоколебимата си лоялност към премиера Борис Джонсън, който беше изгонен от "Даунинг стрийт 10" от консервативните законодатели,

Претендентът Риши Сунак, с когото Тръс до последно се бореше за поста, бе предпочитаният избор сред консерваторите в парламента. Той обаче не успя да убеди избирателите на своята партия, че справянето с инфлацията трябва да бъде извършено преди да бъдат намалени данъците. "Вашингтон пост" отбелязва, че водеща роля за провала на Сунак изиграват и острите му думи по адрес на Джонсън, който и до днес остава популярен сред консервативните избиратели.

Ядосаните "тори" дори започнаха да го наричат "Брут".

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел изради надежда да работят заедно с Лиз Тръс за подобряване на отношенията с Брюксел при пълното спазване на споразумението за Брекзит. В отговор на журналистически въпрос той изтъкна, че не вижда никакви ясни сигнали и перспективи Лондон скоро да се завърне в ЕС, който напусна в началрото на 2020 г.
 

Очаквайте подробности.