Премиерът Кирил Петков (ПП) прие украинския външен министър Дмитро Кулеба днес в София и му обеща.... да се грижи за украинските бежанци у нас. Нито дума за военна помощ няма в прессъобщението на Министерския съвет, въпреки че на срещата според текста е бил и военният министър Драгомир Заков.

По-рано външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) отчете пред украинския си колега, че държавата ни е дала хуманитарна помощ за цели 185 000 евро.

Всъщност не е изненада неохотата на "Продължаваме промяната" да повдига темата за военна помощ, срещу която са коалиционните им партньори от БСП и бащата на коалицията - президентът Румен Радев. 

Миналата седмица председателката на външната комисия в парламента Венцислава Любенова (ПП - партия "Волт") и бивша секретарка в посолството ни в Дъблин без причина отказа да внесе за обсъждане предложенията на ГЕРБ и ДБ за оказване на военна помощ на Украйна. Утре се очаква външната комисия да изслуша Кулеба, което е повод отново темата да бъде повдигната.


Утре Кулеба ще бъде приет и от президента Румен Радев, който първоначално не фигурираше в програмата на посещението.

Иначе според пресцентъра на МС Дмитро Кулеба изразил благодарност към правителството на Кирил Петков за оказаната подкрепа и за помощта, която в България получава всеки един украински гражданин, бягащ от войната.

След разговора на четири очи между Петков и Кулеба се провела разширена среща между двете делегации, като от българска страна участие взели вицепремиерът Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на отбраната Драгомир Заков.