Доставките на газ от Русия за Европа чрез газопровода "Северен поток 1" няма да бъдат възобновени изцяло, докато "колективният Запад" не отмени наложените санкции срещу Москва след началото на инвазията в Украйна. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Файненшъл таймс".

Той обвини санкциите на ЕС, Обединеното кралство и Канада за провала на Русия да достави газ през ключовия тръбопровод.

"Проблемите с изпомпването на газ възникнаха заради санкциите, които западните страни въведоха срещу нашата страна и няколко компании", каза Песков, цитиран от агенция Интерфакс. "Няма други причини, които биха могли да предизвикат този проблем с изпомпването". 

"Газпром" заяви късно в петък, че ще спре доставките на газ през "Северен поток 1" поради техническа неизправност, в частност трудностите при ремонта на немските турбини в Канада. 

"Важно е да припомним, че няма само един газопровод от Русия до Европа", отбеляза Тим Макфи, говорител на Европейската комисия по енергетиката в понеделник. "Ако имаше технически проблем, който да възпрепятства доставките по "Северен поток 1", щеше да има възможност, при наличие на желание, да се доставя газ за Европа през други тръбопроводи. Това е нещо, което не виждаме да се случва".

Русия все още доставя газ на Европа чрез тръбопроводи от съветската епоха през Украйна, които останаха отворени въпреки инвазията, както и чрез газопровода "Южен поток".

През последните седмици руски официални лица не криеха надеждата си, че нарастващата енергийна криза в Европа ще отслаби подкрепата на блока за Украйна.

"Очевидно животът на хората, бизнесмените и компаниите в Европа става все по-лош", каза Песков. "Разбира се, обикновените хора в тези страни ще имат все повече въпроси към своите лидери". 

Бившият руски президент Дмитрий Медведев беше още по-директен в неделя, след като германският канцлер Олаф Шолц обяви пакет от помощ от 65 милиарда евро, за да смекчи удара от растящите сметки за енергия. Настоящият заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия отсъди, че Германия "действа като враг на Русия", тъй като подкрепя санкциите срещу Москва и доставя оръжия на Украйна.

"Те обявиха хибридна война срещу Русия", написа Медведев на профила си в "Телеграм". "И този старец се държи изненадано, че германците имат малки проблеми с бензина".