Американският тенисист Франсис Тиафо изненадващо победи поставения под номер 2 Рафаел Надал (Испания) на осминафиналите на Откритото първенство на САЩ с 6:4, 4:6, 6:4, 6:3. Мачът продължи 3 часа и половина, като представителят на домакините го затвори при втория си мачбол. 

Така за първи път през годината Надал, който преследваше 23-та титла от Големия шлем, бе победен в турнир от Големия шлем. Той отпадна преди полуфиналите на "Уимбълдън", но там се отказа заради скъсан мускул на корема и не излезе на корта.

Надал сервираше лошо и нямаше добри ретури - нещо напълно нетипично за него. Испанецът направи 9 двойни грешки и само 33 печеливши удари срещу 48 за американеца.

С успеха Тиафо прекъсна и серията на Надал от 17 поредни турнира от Големия шлем, в които се класира поне за четвъртфинал.

На четвъртфиналите Франсис Тиафо ще играе срещу руснака Андрей Рубльов, който постигна чиста победа с 3:0 сета срещу британеца Камерън Нори.

В друг осминафинал италианецът Яник Синер спечели драматично срещу беларусина Иля Ивашка с 6:1, 5:7, 2:6, 6:4, 6:3 за близо 3 часа и 50 минути. Това беше мач с много обрати, в който Синер направи цели 12 пробива срещу 8 на достойния си съперник. Италианецът се наложи заради по-стабилната си игра в края, както и точките си на втори сервис и при ретурите.

Карлос Алкарас пък се справи с хърватския ветеран Марин Чилич - 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 6:3 в мач. Двубоят завърши в 2,25 минути след полунощ в Ню Йорк, а испанецът бе бурно подкрепян от публиката.

На четвъртфиналите Алкарас ще се изправи именно срещу Синер.