Германия не очаква Русия да възобнови доставките на газ по „Северен поток“ 1 и трябва да се настрои на други сценарии. Това заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Той посочи и че страната ще удължи живота на поне две атомни централи, за да има резерв в случай на голям недостиг на енергия.

Русия за пореден път затвори изненадващо газопровода „Северен поток“ 1, който доставя основните количества газ към Германия под предтекст, че има техническа авария по трасето. Затварянето е само до отстраняване на проблемите, заявиха първоначално от „Газпром“, без да дават ясен срок.

Вчера обаче говорителят на Кремъл Дмитри Песков заяви, че газ ще има само при сваляне на санкциите.

„От украинския газопровод идва все още малко газ, но отварянето на „Северен поток“ 1 не е сценарий, който смятам, че ще се осъществи“, добави Хабак.

Посочените технически проблеми по трасето не са причина за спиране на газоподаването, заявиха и специалисти от концерна „Сименс енерджи“, който обслужва турбините на газопровода.

Според Москва обаче пускането в експлоатация на газопровода, въпреки тези дефекти, противоречи на руското законодателство.

„Сименс енерджи“ отново опонира, че в миналото е имало подобни проблеми и те никога не са водели до спиране на подаването на газ.

Германия обаче се е подготвила за този сценарий и в момента дебатира удължаването на живота на атомните си централи. Хабек заяви, че поне две в южна Германия ще бъдат оставени в готовност, за да помогнат при евентуален голям недостиг на енергия през зимата.