Санкциите срещу Русия трябва да засегнат и голяма част от руското общество.

За това настоя полският евродепутат консерватор Витолд Вашчиковски.

Той говори по време на дебат за ефекта на санкциите срещу Русия пред Комисията за външни работи в Европейския парламент в Брюксел.

„Чуваме, че това е война на Путин. Но ставаме свидетели на война на Русия. Тя се подкрепя от над 80 на сто от руснаците“, мотивира се Вашчиковски.

Той смята, че руското население трябва да бъде изключено от възможността за активност в ЕС

Евродепутатът изрази възмущение, че когато бил на пленарна сесия в Страсбург в началото на месеца, видял много руски граждани, които се забавляват в този град. И така и не разбрал как е възможно това при положение, че се води война в Украйна.

Вашчиковски припомни как Турция е била изключена от всякаква дейност в Русия, когато въенновъздушните сили на Анкара свалиха руски боен самолет над Сирия през 2015 г. Сега ЕС трябва да повтори този ход с Москва, смята полският депутат.

Приетите досега санкции не попречиха на руската агресия и войната продължава, изтъкна председателят на парламентарната комисия, германският християндемократ Дейвид Макалистър.

„Веднаага след санкциите като че ли имаше макроикономически шок. Сега обаче рублата се стабилизира и е по-стабилна, отколкото преди войната“, допълни той.

Русия е избегнала фалита  благодарение на своите резерви в злато и чужда валута. Текущият излишък ще регистрира рекордни нива заради цените на твърдите горива.

Мястото на Сергей Станишев остана празно. Снимка Клуб Z

 

Същевременно руската държава насърчава черния пазар за влизащи нелегално в страната стоки, най-вече на резервни части.

В момента Европейската комисия подготвя шести пакет от санкции срещу Русия.

На дебата в парламентарната комисия не присъства нейният зам.-председател - българският социалист Сергей Станишев, който е роден в днешна Украйна. Табелка с името му стои на мястото, където той трябва да седи.