Парламентът гласува решение, с което да бъдат изплатени 50% от дължимите общо над 1 млрд. лв. към пътни фирми за стари договори за текущи ремонти. Останалите 50% от дължимото ще бъдат разплатени, когато се установи, че строителните дейности са реално извършени.

Решението бе предложено от "Продължаваме промяната". 122 депутати гласуваха "за",  35 "против", 2-ма "въздържали се".

С проекторешението се дава зелена светлина на АПИ да продължи да възлага дейности по сключените договори за поддръжка и монтаж на пътищата, както и да подсигури завършването на всички започнати дейности, възложени въз основа на действащите към момента договори без да е нужен парламентарен контрол.

Очаква се плащанията да започнат две седмици след приемането на решението от Народното събрание, а забавените ремонти и поддръжка - след Великден. Междувременно докато народните представители обсъждаха проекторешението, пред сградата на Народното събрание, както и на ключови места в страната строителите излязоха на протест заради забавените плащания. Те призоваха премиерът Кирил Петков да изпълни обещанията си за изплащането на дължимите им суми до 30 юни.

Дебатът продължи почти цял пленарен ден като основна тема бе дали въпросните договори са законни. Управляващите упрекваха ГЕРБ, че те са виновни за тази каша, защото са сключили незакони договори, а построените пътища са били некачествени и затова се е утвърдила практиката "ремонт на ремонта".

От ГЕРБ пък отговориха, че кашата е забъркана от служебните правителства, защото договорите са напълно законни. И призоваха изпълнителната власт да си поеме отговорността, да вземе необходимите решения и да изплати не 50%, а 100% на строителните фирми.

Депутати от "Има такъв народ" демонстрираха, че все още съществува напрежение между коалиционните партньори по темата. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански, чиято кандидатура за управител на БНБ не бе одобрена от парламента миналата седмица, отправи забележки към текста. По думите му парите, които ще бъдат изплатени на фирмите, няма да дойдат от бюджета на АПИ, а трябва да дойдат от централния бюджет.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов защити изказването на Каримански и добави, че депутатите ще трябва да актуализират бюджета, за да бъдат възстановени парите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Според него депутатите на "Има такъв народ" се намирали в интересна ситуация, защото предложенията на Каримански били абсолютно точни и справедливи. Познавайки обаче манталитета на коалиционните партньори, било напълно възможно след това те да гласуват против цялото решение. Затова Йорданов призова колегите си да гласуват против предложенията на Каримански, за да постъпят "коалиционно тъпо, но коалиционно".

Каримански от своя страна отговори, че за улеснение оттегля предложенията си, "за да може треската в Министерски съвет и в нашите коалиционни партньори да се успокои, че не Любомир Каримански разваля коалицията".

От ДПС И ГЕРБ се включиха с реплики към Тошко Йорданов добавяйки, че не знаят дали решението е тъпо, но е противозаконно, защото правомощия на изпълнителната власт не могат да бъдат прехвъляни на законодателната дори с решение на Народното събрание.

Йорданов се съгласи, че решението е противоконстотуционно и добави, че одобряването на останалата част от плащанията от парламентарната комисия по регионално развитие представлява "наказателна операция" заради намеци, че могат да се правят далавери с парите на МРРБ. Той заяви, че "Има такъв народ" няма да оттегли предложението за създаване на временна комисия, която да следи, да одобрява всички големи плащания на всички министерства.

"600 млн. срещу 13 млрд. в министерството на Лорер. Аз може да съм тъп, но не чак до там", заяви Йорданов.

Николина Ангелкова (ГЕРБ) заяви, че няма правно основание за внасянето на подобно решение, а въпросът е изцяло от компетенциите на изпълнителната власт. Според нея бившият служебен регионален министър Виолета Комитова била подложила динена кора на Гроздан Караджов заради подписаните от нея пътни анекси към договорите с пътните фирми.

Дани Каназирева (ГЕРБ) определи комисията по регионално развитие, която ще прави проверка на договорите и на фирмите като "рекетьорска комисия".

Според Искрен Митев от "Продължаваме промяната" истинските рекетьори са ГЕРБ.

"Сега ни карате ние да платим вашата сметка", заяви Митев.

Борислав Гуцанов (БСП) попита депутатите от ГЕРБ не се ли чувстват неудобно да говорят за пътища.

"Пътищата се превърнаха в нарицателно на корупцията през последните 12 години", заяви Гуцанов.

Според него кашата била забъркана именно от ГЕРБ, защото не може да имаш налични 710 млн лв. и да подпишеш договори за 3 млрд, и 300 млн. лв.