Съединените щати заявиха, че производството на петрол трябва да се запази, за да се насърчи световният икономически растеж, след като картелът ОПЕК+ реши да намали доставките, за да повиши спадащите цени.

Президентът Джо Байдън "е категоричен, че предлагането на енергия трябва да отговаря на търсенето, за да се подкрепи икономическият растеж и да се намалят цените за американските потребители и потребителите по света", се казва в изявление на прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитиран от БНР. 

Съединените щати настояваха ОПЕК+ да увеличи добива, за да намали цените на енергията, които подхранват високата от десетилетия инфлация, съобщи АФП.

А в опит да ограничи финансирането на войната в Украйна от страна на Москва, групата на индустриализираните сили Г-7 се съгласи в петък да предприеме стъпки за ограничаване на цената на руския петрол.

"Президентът предприе действия - включително историческо освобождаване на петрол от американските и световните стратегически резерви и работа със съюзниците за ограничаване на цената на руския петрол, за да се гарантира, че ще поддържаме глобалните доставки на петрол, дори когато наказваме (президента Владимир) Путин за неговите действия", каза Жан-Пиер.