Международната агенция за атомна енергия поиска в доклад, публикуван днес, създаване на зона за сигурност, за да се предотврати ядрен инцидент в атомната централа "Зопорожие", която е окупирана от руснаците, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Настоящата ситуация е нетърпима", пише агенцията в документа. "Спешно трябва да се вземат временни мерки", допълва тя и препоръчва "незабавното създаване на зона за ядрена сигурност и за защита.

Бомбардировките по обекта и в околностите трябва да престанат веднага, за да се избегне предизвикването на нови щети на съоръженията", подчертава МААЕ и казва, че е готова да започне консултации в тази насока.

Агенцията отбелязва освен това условията на изключителен стрес, при които работи украинският персонал.

От седмици около централата, която е най-голямата в Европа, цари несигурност и обектът беше обстрелван, за което взаимно се обвиняват Киев и Москва.

След много преговори делегация на МААЕ посети централата в четвъртък. Двама инспектори на агенцията ще останат на място за постоянно.

По повод доклада на агенцията от визитата й в централата, украинският президент Володимир Зеленски бе изразил надежда, че той ще бъде обективен. Миналата седмица Зеленски упрекна МААЕ, че е премълчала въпроса за демилитаризирането на зоната на ядрената централа.