Присъства ли руската посланичка Елеонора Митрофанова на традиционното честване на Съединението в Пловдив вчера "плътно зад" президента Румен Радев - на втора линия сред всички гости?

Този въпрос разбуни социалните мрежи, след като кадри от телевизионни репортажи показаха Митрофанова в бял костюм - застанала на пръв поглед плътно зад президента Румен Радев.

Кой покани Митрофанова?

Клуб Z научи от пресцентъра на кмета на Пловдив Здравко Георгиев, че те са я поканили на събитието - както правят всяка година. И не само нея.

"Откакто се празнува Съединението в Пловдив, протоколът в общината кани целия дипломатически корпус - представители на всички посолства и институции.

Това става с покани месец по-рано.

Ние сме я поканили, както сме поканили всички останали. Заедно с нея вчера имахме още 15 посланици, които се включиха в различни събития през деня и вечерта. Това е традиционна, установена практика, която не е по-различна тази година", обясни Цветелина Пенева от PR екипа на Георгиев.

Плътно зад Радев ли е руската посланичка?

Макар така да изглежда на някои от кадрите от честването вчера, кадри от президенството от друг ракурс показват, че поне в един момент руската посланичка всъщност е няколко реда по-назад.

Това се потвърждава и от други кадри от телевизионни репортажи.

На по-широк кадър в по-късен етап на церемонията обаче тя изглежда редом до президента:

Независимо кой от кадрите показва реалността обаче, по протокол мястото на Митрофанова не е там.

Законът за държавния протокол предвижда при подобни официални събития отпред да е президентът, а когато има налице правителство и Народно събрание, министър-председателят и министрите, председателят на Народното събрание, съдии от Конституционния съд, депутати и дълъг списък от български длъжностни лица.

В случая протоколът не е спазен точно - според същия закон (чл. 9, ал. 5), ръководителите на дипломатическите представителства заемат отделно място вдясно от президента на републиката и българските официални лица

"На кой олигофрен му хрумна?"

Множество политически коментатори се възмутиха на присъствието на Митрофанова на честването, подчертавайки неприятелската политика на Русия към нас - сега и по време на Съединението през есента на 1885 г.

"Някой ще ми обясни ли на кой олигофрен може да му мине мисълта да покани Митрофанова на празника на Съединението в Пловдив? 

Този безродник поздравявам с думите на Захарий Стоянов за Русия в предговора към брошурата на Георги Раковски, 1886 г:

"...всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия.

Няма пакост, няма мерзост, даже и подлост, които да не е пуснала в ход тая държава начело с нейний Гирс и Катков от 6-ий септемврий насам, т.е. от тоя знаменит ден, когато ние почнахме своето истинско политическо и самостоятелно съществуване", пише журналистът Николай Стоянов.

"Като клекна президентът Радев, зад него се показа посланик Митрофанова", коментира политологът Даниел Смилов.

"С Митрофанова зад гърба на деня на Съединението Радев премина всички възможни граници на приличие и отново унизи българския народ и българската държавност. Аз не съм имал никога съмнение в злощастната роля, с която този човек бе натоварен начело на българската държава. С Митрофанова зад гърба в деня на Съединението се надявам мнозинството българи също да изгубят каквито и да било илюзии по този въпрос", отбеляза политологът Огнян Минчев

"Зад Рейгън стоеше Америка! Зад Радев, Митрофанова...", бе съвсем лаконичен енергийният експерт Васко Начев.

"Радев на колене пред господаря си. В буквалния смисъл. Символика, истина и позор в един кадър", коментира Георги Георгиев от "Боец".