Цените на петрола спаднаха в ранната търговия в Азия днес, тъй като продължаващите ограничения заради COVID-19 в Китай и очакванията за ново повишаване на лихвените проценти в САЩ и Китай влияят негативно на търсенето и засилват опасенията, че настъпва глобална икономическа рецесия, съобщи "Ройтерс".

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през октомври намаляха с 1,12 долара, или 1,2 на сто до 91,71 долара за барел.

Американският лек суров петрол загуби 1,25 долара или 1,25 на сто до 85,63 долара за барел.

И двата сорта се покачиха сериозно в понеделник, след като страните от ОПЕК+ договориха, макар и символично, намаление на добива със 100 000 барела дневно от октомври и дадоха сигнал, че ще реагират на всяко намаление на търсенето на черно злато на пазарите.

Поредният масиран локдаун в Китай, затворил 21-милионния Чънду и ограничил икономическата активност в региона, нанесе нов удар на търсенето на петрол на световните пазари, на което не повлияха и по-добрите от очакваното данни за сектора на услугите в САЩ. Така тенденцията, че дори един-единствен град в Китай може да влияе на пазарите продължава. 

Припомняме, че картелът ОПЕК+ обяви, че започва намаляване на добива, заради сриващите се цени - в опит да ги увеличи. Това предизвика гнева на САЩ, чиято администрация от месеци опитва да намери начин да повлияе на пазарите в посока надолу. Влошените отношения между Джо Байдън и престонаследника на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман, който е и неформален лидер на ОПЕК, не помагат особено.