Екшън-план за предсрочното прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС), разделянето му на две камари и избирането на нови кадровици на Темида ще опитат да реализират управляващите в следващи месеци. Това твърди БГНЕС, цитирайки свои източници от управляващото мнозинство. Информацията е потвърдена и от магистратските среди.

Настоящият състав на ВСС встъпи в длъжност на 3 октомври 2012 г. и би трябвало да функционира до есента на 2017 г.

За да не бъдат обвинени, че изпълнителната и законодателната власти пряко атакуват независимата съдебна система, от Четворната коалиция са подготвили план, с който ще направят невъзможно съществуването на ВСС в настоящия му вид. Планът предвижда това да се случи чрез променя на в Закона за съдебната власт (ЗСВ), а ако се наложи и чрез промяна на Конституцията.

Първите стъпки към подмяна на кадровиците на Темида управляващите ще направят още следващата седмица, твърди БГНЕС. Една от ключовите задачи на Народното събрание, след възобновяването на работата му на 14 януари 2015 г., ще е гласуването на актуализираната Стратегия за съдебна реформа, която бе приета в края на декември от правителството.

Стратегията предвижда разделянето на ВСС на две камари – съдийска и прокурорско-следователска, както и промяна на режима на работа на съвета. Сега ВСС е постоянно действащ орган, министърът на правосъдието Христо Иванов обаче предлага занапред съветът да работи на сесии. Въпреки че срещу тези идеи имаше остра реакция от магистратските среди, от самия ВСС и от част от неправителствения сектор, техните позиции едва ли ще бъдат взети предвид.

Правосъдният министър и ресорният вицепремиер Меглена Кунева настояват Стратегията да бъде гласувана от депутатите още преди края на януари, което ще съвпадне с представянето от Европейската комисия на Мониторинговия доклад за правосъдие и вътрешен ред.

Ключов въпро обаче е дали реформата в структурата на ВСС може да стане само чрез промяна в Закона за съдебната власт или ще се наложи ремонт на Конституцията. Желанието на мнозинството е реформата да се случи, като се избегне промяна на Конституцията. Поради голямата вероятност да се стигне до необходимост от осигуряване на нужните минимум 160 народни представители за промяна на основния закон, депутати от ГЕРБ и най-вече от Реформаторския блок вече са правили сондажи сред народни представители от левицата.

Целта им е на първо време БСП да подкрепи Стратегията за съдебна реформа, с което би могло да се осигури приемането й дори със 160 гласа. Възможната подкрепа от страна на левицата за Стратегията, ще я включи и сред евентуалното конституционно мнозинство, което може да се наложи да се сформира за реализирането на самата реформа на практика.

Кунева и Иванов се опасяват, че предлаганите промени биха могли да срещнат отпор, освен от опозицията и от самата съдебна система. Във всеки един момент Конституционният съд може да бъде сезиран от 48 народни представители, от главния прокурор или от върховните съдилища с въпроса – дали разделянето на ВСС и промяната на режима на работата му би могло да се осъществи единствено чрез редакция на ЗСВ или е необходима промяна на основния закон.

Въпреки, че правителството също има възможност да се обърне към конституционните съдии по този въпрос, Меглена Кунева и Христо Иванов нямат намерение да карат премиера и колегите си да го правят. Опасенията на вицепремиера и на правосъдния министър са свързани с възможността КС най-вероятно да приеме, че съдебна реформа без промяна на Конституцията е невъзможна. Още повече, че подобни позиции вече изразиха бивши конституционни съдии и изтъкнати юристи и преподаватели.

Приемането на Стратегията за съдебна реформа от НС преди края на януари ще даде възможност и за реализиране на втората стъпка от плана за преждевременно прекратяване на мандата на ВСС. Очакванията, че мониторинговият доклад на Брюксел ще бъде силно критичен към съдебните кадровици и в същото време ще насърчи желанието на реформи от страна на изпълнителната власт, ще позволи на министъра на правосъдието да представи още в началото на февруари и предложенията за промени в ЗСВ. Самите текстове са вече готови.

От години подобни идеи са лансирани от представители на неправителствени организации около Съюза на съдиите в България, сред които е и НПО-то, което до август месец 2014 г. ръководеше самият Христо Иванов. Част от организациите дори вече обявиха, че за осъществяване на реформата е достатъчна само промяна на ЗСВ. Очаква се тази позиция да бъде легитимирана и от името на Гражданския съвет към Министерството на правосъдието. В края на 2014 г. правосъдният министър състави нов списък на членуващите в съвета професионални и неправителствени организации. Едно от условията бе те да са функционирали повече от пет години. Такива са именно НПО-та около Съюза на съдиите.

И третата стъпка за разформироването на ВСС в голяма степен зависи от това, дали ще се стигне до нужда от изчакване на Решение на КС или от ремонт на съдебния закон, прогнозира още БГНЕС.

Ако управляващите успеят да прокарат промените само с реформа на ЗСВ, то преди второто четене, в преходните и заключителните му разпоредби, ще бъде вкаран текст, който ще урежда преждевременното прекратяване на мандата на настоящия ВСС. Целта е следващият състав на "правителството на Темида" да бъде избран по модела, предложен в съдебната стратегия, приета от това правителство.

Амбициите на управляващите са новият ВСС да бъде избран най-късно през лятото на 2015 г ., за да започне работа през есента.

Съществува обаче вариант това да не може да се случи. При евентуално сезиране на Конституционния съд той би могъл да излезе с решение, че за осъществяване на съдебна реформа и разделяне на ВСС е нужно свикване дори на Велико народно събрание. 

Интересно е, че на 16 декември и агенция "Медиапул" съобщи, че разполага  с проект за стратегически управленски документ на правителството. В него освен споменатите по-горе планове ставаше въпрос и за силно ограничаване на правомощията или дори предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Последното обаче категорично няма как да стане без промени в Конституцията.