Германия няма да внася петрол от Русия от 2023 година. Това е заявила германската външна министърка Аналена Бербок според украинските медии. В същото време ЕС се подготвя за ембарго на руския петрол.

Ако това стане, Кремъл ще бъде засегнат сериозно. Макар че Индия и Китай са готови да увеличат вноса на руски петрол в такъв случай, за да се възползват от евентуални намаления на цените в договорите си, това пак няма да компенсира бързо загубите на Русия. Проблемът е, че повечето петрол на запад се доставя чрез петролопровода “Дружба“. Тепърва трябва да се изградят възможности за транспорт на руски петрол на Изток, за да се компенсира отпадането на западния пазар.

Великобритания и САЩ вече се отказаха от руски петрол. Без нов петролопровод на Изток, Русия ще трябва да се запаси с нови кораби и да преоборудва пристанищата си за огромните танкери.

Според анализатори обаче на Черно море и на Балтийско море е невъзможно да се направят пристанища, подходящи за огромни танкери, превозващи поне 2 милиона барела на ден – те не са достатъчно дълбоки. Ще се наложи Русия да прехвърля петрола в по-малки кораби.

Това освен, че вдига много цената, удължава доставката с 2 месеца. Китай е запознат с тези проблеми и няма да приеме Русия да му прехвърли това увеличение, а напротив – ще натиска да свали цената още. Така Русия няма да успее да компенсира загубите.