„Без колебание призовавам французите да гласуват за Еманюел Макрон на 24 април, но бих искал да се обърна към онези, които не изключват да гласуват за Марин Льо Пен".

В поредица от туитове затвореният руски опозиционер на Владимир Путин Алексей Навални призовава французите да гласуват за сегашния си президент на втория тур на изборите в неделя.

Навални обвини лидерката на Националния сбор в компромис с шефа на Кремъл, отбелязва френският всекидневник "Либерасион".

Затворен в Русия от януари 2021 г., Навални казва, че е „шокиран“ от заема от 9 милиона евро, договорен през 2014 г. от бившата партия „Национален фронт“ (която Льо Пен преименува в "Национален сбор) от руска банка:

„Това е корупция. И това е продажба на политическо влияние на Путин", казва Навални.

Националният сбор продължава да изплаща този заем, който първоначално беше изтеглен през 2014 г. от Първата чешко-руска банка (FCRВ), закрита през 2016 г. Дългът беше продаден на руската компания за коли под наем, "Конти" (Conti), след това препродаден на фирма "Авиазапчаст" (Aviazaptchast) управлявана от бивши руски военни, припомня вестникът.

„Тази банка е добре известна агенция за пране на пари, създадена по инициатива на Путин. Бихте ли желали френски политик да получи заем от Коза Ностра?", пише Навални, който спечели популярност и присъди за 12 години лишаване от свобода с разследванията си за корупционните мрежи на руския елит.

Льо Пен често е оправдавала заема от руска финансова институция, с това, че френските банки са отказвали да кредитират партията ѝ.