България загуби от Белгия с 80:89 (19:20, 11:21, 30:25, 20:23) в последен мач от група А на Евробаскет 2022 и отпадна от турнира с баланс от една победа и четири загуби.

Само победа днес осигуряваше класиране на осминафиналите. 

Тимът на Росен Барчовски се вложи максимално, показа борбеност и характер, но съперникът бе по-силен. Той се справи със силните страни на нашия състав - нападението, най-вече взаимодействието между Дий Бост и Александър Везенков.

Натежа фактът, че Белгия игра вчера много по-рано и имаше часове повече за възсатовяване, докато България води страхотна битка с отбора на домакините и съставът бе изцеден.

Това важи най-вече за Бост и Везенков - вчерашните герои (Сашо е на целия шампионат за България). Останалите се постараха, но просто нямат класата да поемат тежестта срещу тим като белгийския. Не и за по-дълги периоди.

Александър Везенков и днес бе №1, отново завърши с "дабъл-дабъл" - 26 точки и 13 борби, а Дий Бост се включи с 18 т., 6 борби и 4 асистенции.

България предимно изоставаше в резултата след оптимистичните начални минути. Доближаваше се до съперника и дори повеждаше, но този път не съумя да задържи и увеличи аванса. Опонентът показа агресивна защита, на момента дори си служеше с груби действия, за да извади от ритъм асовете ни.

Участието обаче може да се определи като успешно - постигнахме победа, а единствено срещу Испания се получи голяма разлика. На този етап - толкова.