Ето и най-важното от войната от изминалата нощ:

 

Украйна е готова да предложи преговори за Мариупол в обсадения град. „Без никакви условия. Готови сме да проведем „специален кръг от преговори“ точно в Мариупол“, написа в Туитър преговарящият на Украйна и помощник на президента Михайло Подоляк. Друг ключов украински преговарящ, Давид Арахамия, каза, че той и Подоляк „са готови да пристигнат в Мариупол, за да проведат преговори за евакуацията на нашия военен гарнизон“.

Ситуацията в "Азовстал" се влошава


Междувременно президентът на Украйна Зеленски каза, че ситуацията в Мариупол се влошава, като около 1000 цивилни остават в капан в стоманодобивния завод на града “Азовстал”, криейки се там с останалите бойци, които са значително по-малко. Зеленски каза, че 120 000 души са държани в Мариупол и че „престъпленията, които се случват там, са много по-страшни и мащабни, отколкото в Бородянка“, визирайки друг опустошен украински град.

Украински морски командир, воюващ в Мариупол, каза, че неговите сили „може би са изправени пред последните ни дни, ако не и часове“, тъй като новият руски ултиматум към останалите украински войски в града да се предадат или да умрат изтече без масова капитулация. „Врагът ни превъзхожда с 10 към едно“, каза във видеообръщение Серхий Волина, командир от 36-та бригада на морската пехота.

Съюзникът на Путин Рамзан Кадиров каза, че руските сили ще контролират изцяло стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол "преди обяд или след обяд" в четвъртък. Ръководителят на руската република Чечения направи това твърдение в аудио съобщение, публикувано онлайн рано в четвъртък, предаде Ройтерс.

 

Русия готви кибератаки


Разузнаването показва, че Русия е готова да предприеме мощни кибератаки срещу съперници, подкрепящи Украйна, предупредиха членове на мрежата за споделяне на разузнавателна информация „Петте очи“ – САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. „Разузнавателни източници показват, че руското правителство проучва варианти за потенциални кибератаки“, се казва в изявление на групата.


Украйна работи, за да убеди западните съюзници да прехвърлят руските доставки на природен газ от газопровода "Северен поток 1" към газопровода на Украйна, увеличавайки влиянието на Киев в конфликта му с Русия, казаха енергийни служители пред Ройтерс.

Италия подписа споразумение с Ангола за увеличаване на доставките на газ в опит да се откъсне от руския газ. В интервю за Corriere della Sera премиерът Марио Драги каза: „Ние не искаме повече да зависим от руския газ, защото икономическата зависимост не трябва да се превръща в политическо подчинение.”

Не самолети, а резервни части от САЩ


Министерството на отбраната на САЩ оттегли твърдението си, че на Украйна са били доставени повече самолети, вместо това заяви, че са доставени само резервни части, за да може Киев да пусне повече самолети в борбата срещу Русия. Високопоставен служител на отбраната на САЩ добави, че 14 американски гаубици в момента пътуват за региона заедно с боеприпаси за тях.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че САЩ „работят денонощно, за да предоставят помощ за сигурност на Украйна“, тъй като пет полета с военна помощ пристигнаха в региона през последните няколко дни, а повече от половин дузина полета от САЩ са планирани да пристигнат скоро с още оборудване.

Русия заяви, че е изстреляла своята междуконтинентална балистична ракета "Сармат" - ново допълнение към нейния ядрен арсенал. „Това наистина уникално оръжие ще засили бойния потенциал на нашите въоръжени сили, ще гарантира надеждно сигурността на Русия от външни заплахи и ще даде храна за размисъл на онези, които в разгара на яростната агресивна реторика се опитват да заплашват страната ни“, каза Путин.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън оприличи руския президент Владимир Путин на крокодил, заявявайки, че не е оптимист, че с руския лидер може да се преговаря. „Как можеш да преговаряш с крокодил, когато е захапал краката ти в челюстите си, това е трудността на украинеца“, каза той пред журналисти.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отделно помоли руския президент Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски да го приемат, за да обсъдят стъпките за постигане на мир.

 


Повече от 5 милиона души са избягали от Украйна, откакто руските войски нахлуха в страната на 24 февруари според данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.