"В момента в България влиза най-евтиният петрол, но цените на горивата не отговарят на този евтин петрол."

Това заяви днес пред БНТ Георги Ангелов, старши икономист в институт “Отворено общество". Той има предвид петролът на цени от последния месец, през който се наблюдава сериозна флуктоация, но и тенденция за спад. Вчера сривът на цената върна петрола на нива от февруари, днес отново има леко повишение. 

Както обикновено обаче - повишението у нас веднага се усеща на бензиноколонките, но не и намалението. 

"Трябва да се направи, така че действително цените да са ниски, тоест да се свалят цените на горивата, а другият вариант е да се обложи тази разлика по някакъв начин, така че свръхпечалбата да не отива изцяло в производителя на горива, а да отиде в бюджета и да се използва за помощи за тези, които ще страдат през зимните месеци", подчерта днес Ангелов. 

Припомняме, че такива идеи има отдавна, но все още не са приложени. В същото време руската "Лукойл" на практика затвори кръга и макар суровината й да се продава с огромна отстъпка, използването на собствен търговец - "Литаско Швейцария", й помага да продава у нас на високи борсови цени. 

Старши икономистът коментира и темата за предложението на Европейската комисия да бъде наложен таван на цената на газа:

"Руски газ почти вече не влиза в Европейския съюз, така че това по-скоро е символична мярка, тип политически знак към Русия, а не толкова нещо, което ще реши газовия проблем, защото Русия затваря един по един газопроводите си, по които тече газ към Европа. Това започна още миналата година, далеч преди войната. Тази година не се ползва газопроводът през Полша, Северен поток 2 също не работи, както и  Северен поток 1, така че тази мярка, която най-много се коментира, всъщност ще има най-малък реален ефект, защото руският газ почти го няма, а зимата въобще няма да го има. Това не е най-важната мярка, по-важна мярка е да се намали цената на тока от източници, които не са свързани с природен газ, тоест това е един вид да се преразпределят печалбите на производителите на ток, с които да се финансират битовите потребители и бизнеса. Всъщност, това е нещо, в което България е пионер. Ние бяхме една от първите страни, които приложиха такава мярка"