Здравето на британската кралица Елизабет II e сериозно влошено и лекари бдят над нея денонощно, съобщи днес британското кралско семейство.

Тя е заобиколена от четирите си деца Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, както и от внука си Уилям.  

В туитър премиерката Лиз Тръс написа:

"Цялата страна е дърбоко разтревожена от новините от Бъкингамския дворец. Мислите ми и мислите на цялата страна са с Нейно величество и семейството й в този тежък момент".

Според лекарите кралицата трябва да бъде наблюдавана, но ситуацията не е толкова тежка и тя може да си почива в Балморал.

Председателят на парламента Линдзи Хойл прекъсна заседание на депутатите, за да ги информира за здравословното състояние на кралицата.

Вчера кралицата отмени участието си в онлайн-среща на Тайния съвет. Само ден преди това тя обаче успя да приеме първо вече бившия премиер Борис Джонсън, за да приеме оставката му, а след това и новоизбраната министър-председателка Лиз Тръс, за да ѝ връчи мандата.

Напоследък Елизабет II отказваше участие в повечето си срещи. Тя е на 96 години и е най-дълго управлявалият монарх на Великобритания - 70 години и 224 дни.

В историята на човечеството единствено "Кралят Слънце" Луи XIV е прекарал повече време на трона - 72 години и 110 дни.

Фон дер Лайен се моли за кралицата

„Моите мисли и молитви са с нея“, заяви по повод тревожните новини за бритганската кралица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя говори в Нидерландия, където е на посещение.

„Тя представлява историята на Европа, която е нашият общ дом, заедно с нашите британски приятели- Пред всичките тези години тя винаги ни даваше стабилност и доверие. Тя земонстрира огромен кураж. Тя е легенда в моите очи. И затова се моля за нея“, допълни Фон дер Лайен.