Украинските войски са превзели повече от 700 квадратни километра (270 квадратни мили) територия на юг и в източната област Харков, където са напреднали до 50 километра (31 мили) в руските линии, като по пътя си са освободили повече от 20 села. Това обяви украинският генерал Олексий Громов в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

"По време на отбранителните операции за връщане на загубени територии по харковското направление Въоръжените сили на Украйна... са проникнали във вражеските линии на дълбочина до 50 км от началото на седмицата", каза Громов.

Той не уточни кои селища са били освободени.

"Общият обем на територията, върната под контрола на Украйна в направленията Харков и Южен Бух, възлиза на над 700 квадратни километра", посочи генералът.

Той каза, че украинските войски са напреднали до 3 км (1,8 мили) на фронта в Славянск на изток и са превзели селището Озерне. Громов открои ролята на турските безпилотни дронове "Байрактар".

"Вражеските пехотни и моторизирани артилерийски части, незащитени от системите за противовъздушна отбрана, стават лесна плячка за нашите "байрактари", чието количество непрекъснато нараства, благодарение на нашите доброволци", каза той.