Пореден опит за увеличаване на прага за регистрация по ДДС ще направи "Демократична България". Дясното обединение вече внесе в деловодството на парламента проект, който предвижда "повдигане" на прага до 100 000 лв. от 1 януари на 2023 година и до 166 000 лв. от 1 януари на 2024 година. 

Така партията започва да изпълнява обещанието си за поредица законопроекти, които трябва да дадат отговор на икономическите предизвикателства пред бизнеса в условията на постпандемична криза и война в региона. 

Интересното е обаче, че проектът е подписан от представители на всички четири партии в коалицията, което означава, че проектът този път може и да мине и реформата най-накрая да стане факт. 

В момента прагът е 50 000 лв., което го прави твърде нисък. 166 000 лв. пък е максимално високото равнище по евродиректива. 

По изчисления на вносителите, мярката ще засегне най-малко 90 000 фирми по първата стъпка и 110 000 фирми по втората. 

„Това е една от най-важните реформи за малкия бизнес, защото значително ще намали административната тежест за малките фирми. Очакваме, че така те ще могат да работят по-спокойно и да произвеждат повече стойност, от което да има ръст за икономиката“, коментира народният представител Мартин Димитров.

Сегашният режим работи вече близо 20 години и така и не бе променен, макар икономическата и социалната обстановка в страната да се промениха многократно.

Основната цел, преследвана с предлаганите изменения и допълнения е облекчаване на административната и регулаторна тежест, налагана на микро-, малките и някои от средните предприятия, както и на физическите лица, които упражняват независима икономическа дейност, пишат още вносителите.