Германският канцлер Олаф Шолц е зачеркнал от списъка с оръжия, които Германия ще даде на Украйна, всички танкове и тежки оръжия. Това съобщава в. „Билд“ днес.

Така нареченият „Индустриален списък“ е предаден на оръжейната фирма „Райнметал“ от Министерството на отбраната на Германия. В него се съдържа онова, което Киев е поискал да му бъде доставено. В списъка обаче министерството предварително е зачеркнало по настояване на канцлерството танковете и друти тежки оръжия.

Първоначално списъкът е бил от 48 страници, но е бил съкратен на 24. Махнати са танковете тип „Леопард 2“, танкове „Мардер“ и „Пума“, БТР-и „Боксер“ и „Фукс“, както и гаубици. В момента оръжието от списъка е на стойност 370 милиона долара. 

Канцлерът Шолц обяви вчера, че Украйна може да купува оръжие като „индустриална продукция“. На въпрос на журналисти дали в тази продукция се съдържат и тежки оръжия, Шолц отговори: „Германия е прегледала списъка заедно с Украйна и ще го плати“. 

Разкритието на вестник "Билд" е изненадващо, след като вчера външната министърка Аналена Бербок обяви, че няма табу за доставка на танкове на Украйна и е напълно възможно германия вс епак да извърши такива доставки.