В 15:00 ч. днес в Градската художествена галерия (Изложбена зала 2019) в Пловдив ще бъде открита самостоятелната изложба на френския художник Мич Брезунек – The Ghost Is Here ("Призракът е тук"). Чрез дигитални интервенции, смесвайки история, визуално изкуство, реалност и фикция, Мич Брезунек ни приканва да се замислим за миналото на Европа и да преосмислим нейното настояще.

В изложбата авторът пресъздава дигитално 12 съветски паметника на територията на ЕС, оспорва тяхното възприемане и поставя под въпрос посланията, които носят. “Призракът е тук” провокира диалог чрез преплитане на изкуство и исторически факти и си поставя за цел да генерира средства в подкрепа на културния сектор в Украйна и България.

Централният елемент на изложбата представлява 3D видео творба в почти реален размер, изобразяваща съветския паметник Альоша в Пловдив, преобразен като гигантски призрак, заедно с още 11 3D творби, пресъздаващи различни паметници на Червената армия в други български градове. Завършващият компонент на изложбата е триизмерна дигитална карта, която рамкира идеята на художника и обединява всички елементи. Картата метафорично представя двете „лица“ на България. От едната страна отразява стратегическите локации на паметниците на Съветската армия, а от другата страна монументите са заменени с 12-те звезди на знамето на ЕС, разположени на същите локации. Тази страна на картата отразява настоящето – членството на България в Съюза.

Изложбата The Ghost Is Here е част от по-големия проект на Мич Брезунек – Ghost, вдъхновен от сблъсъка между бившето съветско влияние в България и настоящата визия на страната за бъдещето.

С откриването на изложбата на 9 септември ще бъде пуснато в продажба първото NFT -  част от колекция, която съдържа 12 творби. От днес  нататък, всяка седмица до 9 ноември, на уебсайта на проекта Ghost ще бъде публикувано ново NFT под формата на 3D видео анимация. 70% от приходите, генерирани от продажбите на NFT колекцията, ще бъдат дарени в подкрепа на украински артисти и културни събития в Украйна, както и използвани в помощ на независимата културна сцена в България.

Като продължение на проекта в бъдеще ще се осъществи и физическа трансформация на паметника на Альоша в Пловдив в гигантска призрачна фигура. Планира се артистичната намеса да бъде осъществена през пролетта на 2023 г.

„Всеки от пресъздадените паметници разказва своя собствена история. Надявам се, че тези истории ще вдъхновят всички нас да погледнем на колективното си минало от различна перспектива. Можем ли да се поучим от грешните стъпки в миналото и да създадем едно по-добро бъдеще? Можем ли да намерим конструктивни начини да говорим за вечно присъстващото минало? Призракът е тук, за да ни напомни, че историята често се повтаря“, казва Мич Брезунек.

The Ghost Is Here може да бъде посетена в Градската художествена галерия (Изложбена зала 2019) в Пловдив до 12 септември 2022 г. Допълнителна информация ще намерите в уебсайта на Ghost.

Изложбата се реализира с подкрепата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.