Украинският президент Володимир Зеленски е помолил премиера на Израел Нафтали Бенет да се срещне с руския президент Владимир Путин, каза самият министър-председател в интервю за "Си Ен Ен", цитиран от БТА.

"Перспективите за скорошно приключване на войната на Русия срещу Украйна не са добри", призна Бенет, добавяйки, че Израел е готов да поднови сериозните посреднически усилия във връзка с искането на Зеленски.

Бенет защити своята позиция по отношение на Русия, като изтъкна, че Израел е "осъждал руската агресия многократно" и е гласувал за отстраняването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека. Преди това той бе запитан дали страната му е заела достатъчно твърда позиция срещу режима на Путин.

Бенет изтъкна помощта, оказвана от Израел във военен и хуманитарен аспект, включително полевата болница, създадена в Западна Украйна. Премиерът обаче отбеляза, че "за да посредничи", трябва да продължи да поддържа контакт с Путин.

Междувременно стана известно, че Москва все още чака отговор от Киев, след като е предала на Украйна документ във връзка с мирните преговори с украинската страна, информира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че не е виждал такъв документ, нито е чувал за него.