Бляскавата двойка Кейт Мидълтън и принц Уилям, вече наследник на британския престол, с трите си деца, носи надежда за съвременна монархия, близка до британците, предаде АФП, цитирана от БТА.

Акаунтът им в Инстаграм с много последователи публикува в четвъртък вечер черно-бяла снимка на кралица Елизабет Втора, която почина по-рано същия ден в замъка Балморал. Обикновено акаунтът прави хроника на живота на това почти перфектно семейство, с много снимки на трите им деца - принц Джордж (9 г.), принцеса Шарлот (7 г.) и принц Луи (4 г.), чиито гримаси по време на честванията на юбилея на кралицата през юни бяха наслада за фотографите.

Съпрузите, които са четиридесетгодишни, се преместиха миналия месец в имението Уиндзор, където кралицата живееше постоянно след настъпването на пандемията от COVID-19.

В сряда от канцеларията на херцозите бе разпространен кратък видеозапис как пристигат пеша с децата си в новото училище, в което ще учат. Само един фотограф и един видеооператор са били поканени, защото младите родители се опитват да осигурят на децата си нормален и спокоен живот, казват близки до семейството.

През годините херцозите на Кеймбридж, които от четвъртък са херцози на Корнуол и Кеймбридж, плениха сърцата на британците с имиджа си на щастливо семейство, близко до обществото - далеч от детството на Уилям, чиито родители Чарлз и Даяна се разделиха и нападаха публично или от детството на новия крал Чарлз Трети, отгледан от гувернантки и образован в пансиони.

"Огромният интерес, който предизвикват, очевидно се дължи на факта, че те въплъщават бъдещето на монархията, но и на специфичния начин, по който те самите се справят", убеден е специалистът по кралски въпроси Ричард Фицуилямс. Според него Кейт и Уилям са станали майстори в съчетаването на формалното и неформалното.

Двамата често са снимани, хванати за ръце, на изискани приеми или на светски събития, като премиерата на филма за Джеймс Бонд.

"Кейт отдавна вече е модна икона", каза Фицуилямс.

Това помага много и на британската мода, и на имиджа на съпрузите.

Този бляскав имидж се балансира от спокойствието и лежерната им страна, близка до британците. Това се постига и чрез ангажиментите на двамата към каузи, които са важни за тях - психичното здраве за Уилям и ранното детство за Кейт. 

Двамата редовно пускат в публичното пространство моменти от личния си живот като домакински дейности по време на карантината заради COVID или спортни занимания. Миналото лято принц Джордж бе заснет с родителите на среща на английски отбор по футбол, като кадърът предизвика коментари, защото момчето бе облечено в костюм и вратовръзка въпреки възрастта си.

Майка му поддържа имиджа на нормалност с небрежни снимки от всекидневието, на които Джордж носи спортна фланелка, Шарлот раздава хранителни помощи, а най-младият принц рисува с ръце. Така тя задоволява и несекващата нужда на медиите за снимки на семейството, като същевременно ги защитава от папараците, преследвали принцеса Даяна до смъртта й.

Принц Уилям е бивш пилот на хеликоптер и шофьор на линейка, който през 2017 г. се посвети изцяло на ангажиментите си към кралското семейство. Те се увеличиха напредването на възрастта на баба му кралица Елизабет Втора и дистанцирането от кръга на високопоставените членове на семейството на брат му принц Хари, който се премести със семейството си в САЩ и на чичо си принц Андрю, който бе помолен да стои в сянка заради връзките си с американски финансист, обвинен в сексуална експлоатация на непълнолетни момичета, който се самоуби в затвора.

Уилям е роден на 21 юни 1982 г., година след сватбата на родителите си принц Чарлз и принцеса Даяна и е отгледан колкото е възможно по-далеч от кралския "пашкул". Майка му принцеса Даяна прави всичко възможно Уилям и брат му Хари да видят "истинския живот", води ги в увеселителни паркове и в приюти за бездомни, които "принцесата на народа" подкрепя.

Принц Уилям казва, че майка му пеела с цяло гърло песента на тина Търнър "The Best", за да оправи настроението на синовете си, докато ги карала към пансиона за началото на учебната година.

Разводът на родителите му през 1996 г. и смъртта на Даяна година по-късно, слагат край на безгрижния живот за Уилям, който тогава е на 15 години. След като завършва елитния колеж "Итън", той заминава за Африка, след това като военен отива в Белиз.

По-късно продължава обучението си в престижния университет "Сейнт Андрюз" в Шотландия, където следва история на изкуството и география.

Там се запознава с Кейт Мидълтън, дъщеря на бивша стюардеса, която създава със съпруга си семеен бизнес и стават милионери. Сватбата на Уилям и Кейт през 2011 г. е наблюдавана на живо от два милиарда души. Като родител Уилям не следва примера на баща си и сменя памперсите на трите си деца. Той рядко говори пред медиите и е установил дистанция с тях. 

Мюзикалните му вкусове покриват широк спектър - от английски поп, "Колдплей" до твърдия рок на австралийската група AC/DC. Принц Уилям е почитател на футбола, подкрепя "Астън Вила" и ръководи Английската футболна федерация.

Сред каузите, които подкрепя, е опазването на околната среда. Той учреди наградата "Ъртшот", която подкрепя финансово иновативни решения за борба с климатичните промени.

Според данни от една от най-новите анкети на YouGov, Кейт е най-популярният член на британското кралско семейство след кралица Елизабет Втора. Следва я съпругът й, който далеч изпреварва баща си, вече крал Чарлз Трети.

"Смятам, че Уилям и Кейт в много отношения са огледално изображение на кралицата и Филип", каза за АФП журналистът Робърт Джобсън.

Според него управлението на крал Чарлз "ще се възприема като преход към властта на сина му". Той е убеден, че херцозите на Кембридж "ще дадат на монархията - след толкова възрастни монарси, чувство за съвременност, вероятно нужна, за да се гарантира приемствеността й".