Руските войски събират личните данни на жителите на южните региони на Украйна, за да фалшифицират "референдум". Това твърди в свое обръщение от петък вечер Володимир Зеленски.

Той призова жителите на Херсонска и Запорожка област да внимават каква информация дават за себе си.

"Ако ви помолят да попълвате някакви анкети, да оставите някъде паспортните си данни, знайте, че това не е за да ви помогнат. Не и за да запишат хората, които живеят на дадена територия, както те твърдят. Не и за да ви дадат хуманитарна помощ. Това се прави, за да фалшифицират т. нар. референдум, ако дойде нареждане от Москва да се организира таково представление. Това е реалността", каза той.

Русия е отказала прекратяване на огъня в Украйна по време на православния Великден, обяви украинският президент по-рано.

Москва не е коментирала темата към момента.

Пред Световната банка и Международния валутен фонд Зеленски обяви, че на страната му ѝ трябват 7 млрд. долара месечно, за да възстанови икономиката от разрушителните последствия на руската инвазия.

Думите му идват на фона на нов американски пакет с военна помощ в размер на 800 млн. долара. Той включва тежка артилерия, муниции и тактически дронове. .

Нито един коридор за евакуиране на цивилни няма да може да бъде отворен в петък в Украйна, заяви вицепремиерката Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

"Поради опасността, която застрашава нашите маршрути, днес няма да има хуманитарни коридори", написа тя в "Телеграм". "Обръщам се към всички, които чакат да бъдат евакуирани: моля, имайте търпение, изчакайте!", призовава тя в съобщението си.

Вчера три автобуса с евакуирани от обсадения пристанищен град Мариупол пристигнаха в Запорожие, голям град в югоизточната част на страната. Автобусите превозваха жени и деца през контролираната от Русия територия след отварянето на хуманитарен коридор за евакуация след няколко дни, в които той не можеше да се използва заради сраженията.

 Пред Би Би Си един от бойците на украинския полк "Азов" твърди, че металургичният комбинат "Азовстал", който е последната им крепост в Мариупол, е почти разрушен на повърхността и има затрупани под руините хора.