"Има решение в Русия "Газпром" да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не.

Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор."

Това казва служебния тенергиен министър Росен Христов в интервю пред журналистката на свободна практика Ребека Щегман, предоставено и публикувано от "Капитал".

Въпреки това Христов обявява, че няма нищо такова като "голям завой" - както го нарича интервюиращата.

"Не сме направили никакъв завой. Ние вече сме договорили този газ. Всичко, което ни трябва, е да вземем договорения газ. Не обсъждаме нови договори. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличаване на обемите. Междувременно осигуряваме разнообразни доставки от цял свят, които в крайна сметка от следващата година ще направят доставките от Русия ненужни."

И още:

"Ако казвате, че искаме да се върнем в Русия, защо провеждаме търгове за LNG? Защо ходя в Турция да преговарям за слотове? Защо да говорим с всички тези компании? Хората трябва да разберат, че не е 100% сигурно, че ще можем дори да получим газ от "Газпром".

... Все още обсъждаме възможността на политическо ниво. Но преговорите с "Газпром" не са толкова прости, колкото си мислят хората."

Той обвинява предишното правителство за ситуацията: 

Въпрос: Защо отказахте 6-те LNG танкера?

Защото не успяхме да осигурим слотове, а цялата сделка беше замислена по много грешен начин. Обикновено трябва да се запазят слотове и след това да се поиска оферта. Като по този начин доставчиците на LNG дават по-добра оферта, защото знаят точно кога трябва да доставят и какво количество. И оптимизират логистиката си.

Цялата сделка беше уредена от предишното правителство. А непрекъснато ни обвиняват, че ние не сме уредили слотовете. Но нека помислим - те имаха договор с Cheniere (американската компания Cheniere Energy) през май и до август те не осигуриха слотове. Има писмо от "Булгаргаз" до предишния министър на енергетиката на 27 юли, шест дни преди да падне кабинета, което казва че има висок риск с офертата на Chеnierе, защото нямат слотове. Ние трябваше да потвърдим офертата на 19 август. Така че от 3 август до 19-и, само за 16 дни, успяхме да осигурим един слот - нещо, което те не направиха, не знам по каква причина, за няколко месеца.

И още:

"Нищо не можем да предложим на "Газпром". Просто се надявам, че имат газ, който да продадат. И имат договор, който трябва да изпълнят. И те са готови да го направят."

"... Буквално ще затворим училищата, ако продължаваме така, и децата няма да могат да имат къде да учат цяла зима, защото училищата ще стоят студени.

Въпрос: Не мислите ли, че преувеличавате?

Не преувеличавам."

А на въпрос - напомняне от журналистката, че България не е толкова зависима от газа, който е едва 10-15% от общия енергиен микс - а страни като Германия са много по-зависими и като индустрия, и като домакинства, заявява .

"Да, но вижте БВП на глава на населението и заплатите на хората. Хората в Германия имат по-високи заплати, те могат да плащат по-високи цени, дори и да не им харесва. Но хората в България получават около 350-400 евро заплата (средната нетна работна заплата по данни на НСИ е 670 евро - бел.ред). Пенсионерите получават 150 евро пенсия (минималната пенсия е 235 евро - бел.ред.). Представете си, че ако трябва да живеете със 150 евро, трябва да платите всичките си потребности за храна, дрехи, отопление, всички комунални услуги."