Украинският външен министър Дмитро Кулеба късно снощи е приключил четиридневното си работно посещение у нас и прекоси Дунав мост с празни ръце, за да се озове в по-приятелска Румъния. 

Там преди няколко дни правителството промени своята наредба 122 от 1998 г., която забраняваше трансфер на държавни смъртоносни оръжия към страни извън НАТО, за да може да даде военна помощ на украинската армия.

В момента Румъния дава муниции за оръжия на украинската армия, каски и бронежилетки, както и лекува ранени украински войници в 11 военни болници. Освен това е изпратила 11 линейки в Украйна, посрещнала е и е настанила близо 800 000 бежанци от войната.

Делегацията на Кулеба на разговори с румънския премиер Чука. Снимка Туитър на Кулеба

„Войната е моментът на истината, тогава виждате истинското лице на някого, а Румъния показа истинското си лице, лице на приятел. Тя не само говореше, но и действаше. Никога няма да забравим това“, заяви дипломатският ръководител от Киев на съвместна пресконференция с румънския си колега Богдан Ауреску.

Кулеба добави, че Украйна ще спечели.

„Не се колебайте, ние ще победим, но за да успеем възможно най-скоро, трябва да си сътрудничим възможно най-скоро, на всички нива“, подчерта Дмитро Кулеба.

Министър-председателят Николае Чука уверил Кулеба, че ще продължат да оказват всякаква помощ на Украйна, включително като засилят работата на хуманитарния хъб в Сучава, който в момента получава и разпределя помощ за Украйна, идваща от цял свят.

За разлика от България, Кулеба покани румънското правителство да участва във възстановяването на неговата родина след войната.

Късно снощи, преди да отпътува от София, украинският външен министър се е видял със свои сънароднички, избягали от войната в България.

Кулеба с украински бежанки в София. Снимка Туитър на Кулеба

Той ги е уверил, че се работи по улесняване на завръщането в родината на всички негови сънародници, които са я напуснали без документи. Като начало той обяви, че министерството му ще издава лични карти и паспорти безплатно, но това също няма да помогне толкова много, тъй като украинските консулски служби почти навсякъде в Европа са свършили бланките за документи. 

Отделно обаче се работи по нова услуга с министерството на електронното управление, която да позволи документ, идентифициращ гражданите, да може да се генерира онлайн.