Кацането на Луната, падането на Берлинската стена, атентатите от 11 септември. Има събития, които са толкова важни, че всеки техен съвременник може с точност до минутата да каже какво точно е правел в този паметен за човечеството ден. Същото се отнася и за смъртта на две жени от британската монархия, които белязаха цяла епоха с присъствието си – принцеса Даяна и кралица Елизабет II. Двете си отидоха от този свят с 25 години разлика и може да се каже, че благодарение на тях монархията продължава да е жизнена и уважавана институция и до ден-днешен. Но това не винаги е изглеждало така. Приживе двете се изправиха една срещу друга от двете страни на короната. Елизабет II като бранителка на традициите и Даяна като тяхна разрушителка. Оказа се, че всяка една от двете изигра своята роля за запазването на тази институция и те са били много повече съюзнички, отколкото врагове.

31 август, 1997 година. Денят е неделя, а още в 6 ч. сутринта българските медии започват да съобщават спешната новина. Принцеса Даяна е мъртва. Тя е само на 36 години и точно прекарва едно от първите си наистина свободни лета – медиите са пълни с нейни снимки, на които тя вече не е страдащата бивша съпруга на престолонаследника, а самоуверена, красива, щастлива жена, която се наслаждава на флирта си с милиардера Доди ал Файед.

Двамата са загинали предната нощ в катастрофа в Париж, докато бягат от папараци. Смърт, която някак си е предопределена – за една снимка на Даяна медиите по света плащат милиони и това я превръща в най-преследваната жена на планетата.

Незабравима

И до днес, 25 години след смъртта ѝ, Даяна остава незабравима. С какво съдбата на само една от стотиците европейски принцеси продължава да трогва и до днес хората в целия свят?

Даяна бе първата в британското кралско семейство, която посмя и успя да промени вековната рамка на монархията, да я приближи до хората и да застане очи в очи с тях. За разлика от кралицата и семейството ѝ, Даяна бе първият член на кралската фамилия, който бе близък до поданиците си, не странеше от тях, не слагаше изкуствената граница между монархия и простосмъртни.

Тя наруши всички забрани на монархията и показваше открито емоциите си, проблемите си, плачеше, когато е наранена, и споделяше любовта към децата си публично. До този момент нито една принцеса или кралица нямаше право да се държи така.

Поведението ѝ бе смятано за напълно неприемливо в Бъкингам, но точно то даде втори шанс на монархията, наля ѝ нови сили и предизвика интерес и симпатии към членовете ѝ, които продължават и до днес, въпреки че Даяна я няма от четвърт век.

Парадоксално, но именно заради промяната, която лейди Ди предизвика в монархическите порядки, нейният най-голям враг и причина за семейното ѝ нещастие – Камила Паркър-Боулз, успя все пак да се омъжи за днешния крал Чарлз III, без това да предизвика скандал. Правото на силни емоции, любов и вярност тогавашният престолонаследник Чарлз получи наготово, извоювано именно от първата му съпруга.

Пътят

Но пътят на Даяна не бе лек. Когато през 1981 г. крехкото и срамежливо момиче с образование за детска учителка се омъжва в огромната си като сметанова торта рокля за Чарлз на една от най-гледаните по телевизията церемонии в историята, никой не подозира, че 19-годишната девойка ще срути и възкреси наново монархията.

Едниственият знак какво ще последва в идните години за нея е рекордният интерес към сватбеното ѝ тържество. Той не секва никога повече. Даяна бързо се превръща в най-сниманата, най-харесваната, най-коментираната жена на 80-те и 90-те години.

Ражда се кралска суперзвезда. И нова модна икона. Принцесата, чиято задача според Бъкингам е просто да роди престолонаследници и да се държи прилично, измества от сърцата на хората дори Елизабет II. Когато заради развода губи шанса си да стане един ден кралица на Великобритания, хората я провъзгласяват за такава и ѝ дават нова титла – кралицата на сърцата.

Даяна донася блясък и слава на попрашасалото вече и изглеждащо като от друг век монархическо семейство на Великобритания. Това обаче не се приема на драго сърце в новото ѝ семейство, най-вече от съпруга ѝ. Принц Чарлз е силно раздразнен от факта, че жена му е много по-популярна от него.

Даяна обаче не се спира от това. Като съпруга на престолонаследника тя трябва да се занимава със социални каузи и се заема с желание с тази задача. Но за ужас на всички в Бъкингам прегръща теми, които са абослютно неприемливи за член на кралското семейство и до този момент дори не биват споменавани публично от тях. Помощ за болните от СПИН. Подкрепа за бездомните. Борба за забрана на противопехотните мини. Семейството на мъжа ѝ е скандализирано от поведението ѝ и ще минат твърде много години, докато разбере, че всъщност Даяна с работата си им помага и на тях. Без нейните ангажименти и нейната популярност британското кралско семейство щеше да има проблем днес да оправдава съществуването си и издръжката си от бюджета.

Лейди Ди обаче предизвиква обществени промени и извън монархията. Снимката, на която тя се ръкува с болен от СПИН, без да носи гумени ръкавици, е шок и едновременно с това носи освобождение от предразсъдъците към пострадалите от болестта хора.

Не само ангел

Разбира се, принцесата не е само ангел. Тя има гениален медиен инстинкт. Даяна успява да представи себе си, оформя имиджа си като от жертва на монархията и израства до нещо между топмодел и майка Тереза.

В биографията си бившият премиер Тони Блеър пише за нея:

„И двамата си приличахме по това, че бяхме добри манипулатори. Хора, които могат да предизвикват емоции в другите и то точно такива, каквито сме си наумили. Инстинктивно и двамата умеехме да свирим по тънките струнки на хората“.

Ако сме обективни, Блеър е прав. През 1992 г. Даяна решава да разреши публикуването на биографията ѝ „Даяна – истинската история“, написана с нейно сътрудничество от журналиста Андрю Мортън. В нея принцесата е представена като мамена и унижавана от съпруга си жена, въпреки че в годините, в които Чарлз отново се опитва да възстанови любовната си връзка с Камила, Даяна има не една извънбрачна афера. Строго погледнато, тя мами мъжа си много повече, отколкото той нея. Три години след раздялата си с Чарлз Даяна дава прочутото си интервю пред Би Би Си, което се гледа от рекорден брой зрители – 23 млн. души.

Изненадата за Чарлз е била огромна и със сигурност неприятна. Все пак всички детайли около раздялата им са уредени и всеки е продължил живота си напред, така че той не очаква подобен удар. В интервюто Даяна подробно разказва за емоционалната студенина в кралското семейство, за депресиите си, булимията си, изневерите на мъжа си.

„Бяхме трима в този брак“, е една от най-прочутите реплики в съвременната история.

Но всъщност не тя е акцентът в интервюто. Даяна стига дотам да изрази публично съмнението си, че Чарлз е пригоден за престола. По-добре, казва тя, би било на трона да се възкачи синът им Уилям, който тогава е на 13. Със сигурност за нея този вариант би бил по-добър. Едно е да си майката на краля, друго – бившата му съпруга.

Монархията се срива

Интервюто буквално съсипва за една нощ монархията. Рейтингът на кралицата и Чарлз се сриват драматично. Ударът, който нанася Даяна, е толкова силен, че кралицата има нужда от години, за да възстанови популярността си. За целта обаче е принудена да направи точно обратното на това, което са я учили. Да спре да пренебергва Даяна и да ѝ окаже почит. Прави го в последния момент за монархията – и вече посмъртно за Даяна. През 1997 г., когато целият свят е потресен от смъртта на принцесата, а дворецът „Кенсигтън“, в който живее Даяна, е зарит от цветя, кралското семейство и Елизабет II запазват мълчание. Твърде дълго не коментират смъртта ѝ, което вбесява британците. Достигнат е най-ниският пункт на доверието им към монархията.

Всъщност дори фактът, че Елизабет II е по-заета да се грижи за съсипаните от смъртта на майка си Уилям и Хари, остава на втори план. Репортери си спомнят враждебното настроение сред хората:

„Те бяха гневни. Искаха да видят кралицата при тях“.

В крайна сметка Елизабет II се поддава на натиска и прави жест, който буквално спасява трона ѝ. Отива лично до двореца  и поставя сама цветя в памет на бившата си снаха. Жестът трогва британците и те ѝ прощават. Дали това е майсторски пиар, или все пак израз на покруса? Най-вероятно и двете. Елизабет II не разбира Даяна, но това никога не става причина за враждебност към нея. Кралицата дори запазва дълго лоялност към бившата съпруга на сина си и не се показва публично до Камила чак до брака ѝ с Чарлз.

Модернизацията

В деня, в който Елизабет, леко приклякайки, поставя цветя пред дома на покойната Даяна, британската монархия се променя завинаги. Кралският двор сменя изцяло поведението си и захвърля многовековните табута и порядки. Кралицата и децата ѝ се отварят за публичност, показват малка част от личния си живот, модернизират се.

Публиката се интересува най-вече от децата на Даяна. Принц Уилям поема по пътя на майка си и през следващите години се заема с каузи като нейните, винаги е сред хората и не се бои да показва емоциите си.

Съпругата му не е аристократка, двамата гледат децата си сами, преди брака им той служи в армията, а тя работи, двамата са състуденти – живот, какъвто имат и милиони други британци и какъвто само 25 години по-рано тогавашният престолонаследник Чарлз никога не би могъл да демонстрира.

Така аутсайдерката Даяна, разрушителката на кралския двор, се превърна в най-жизнения и стабилизиращ фактор за монархията. Днес тя е по-популярна отвсякога, публиката е простила на Камила и тя е съпруга на Чарлз, Елизабет II е обожавана.