Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев разкри фрапиращи нередности при строителството на "Арена Бургас" по време на срещите си гражданите в цялата страна. Голяма част от договорите са били сключени по изпитаната схема, която се е прилагала и при строителството на АМ "Хемус" - със 100%  аванси и 20% неустойка, ако не се изпълнят дейностите. Така изпълнителят  може да подпише договора, да вземе 100% от парите, да не свърши нищо, да върне 20 на сто и другите 80% от публичните средства да задържи за себе си, обясни Василев.

Стоян Царев, кандидат на “Продължаваме промяната” за народен представител от Бургас, припомни, че проектът е трябвало да бъде завършен още през 2018 г.

"Това "бижу", както се изразяват хората, които 12 години неуспешно управляват България, се е превърнало в символ на корупцията и беззаконието. Това е една черна дупка, в която отиват парите на  данъкоплатците. Първоначално тази зала трябваше да струва 38 милиона.

Изграждането й започна през далечната 2014 г. Срокът за изпълнение бе четиригодшен. Близо 9 години по-късно тази зала все още не е готова. За справка, хората за това време строят стадиони", отбеляза той, като зададе въпрос защо след 9 години и 70 похарчени милиона за тази зала тя все още не е готова.

Асен Василев обясни, че в бюджета има заделени средства, с които  строителството на “Арена Бургас” да бъде завършено. “Проблемът е, че няма план-сметка колко ще струва това завършване. Освен това, при нас е докладът от вътрешния одит на спортното министерство, който получихме през юли. В него се казва, че е имало трима строители. Това е третият строител, който се опитва да завърши съоръжението. Предишните двама са взели доста големи средства, а резултатът е, че още нищо не е завършено. 

"Когато вече има ясна сметка, срокове и се подпише реален договор за довършване на арената, средствата могат да бъдат отпуснати. В момента тези средства седят и чакат, за да се направят нормалните договори и да започне да се работи така, че това съоръжение да започне да се използва, а не да стои като паметник на корупцията", отбеляза съпредседателят на ПП.

Василев посочи и стъпката, която "Продължаваме промяната" е предприела, за да се избегнат подобни порочни практики в бъдеще.

"Агенцията за обществени поръчки вече да преглежда всички обществени поръчки, не само на извадков принцип, при който принцип в извадката никога не попадат такъв тип обекти", посочи той.

"Служебното правителство днес се похвали, че цената на природния газ ще падне до 246 лева на мегаватчас през октомври. Това е същата цена, която ние успяхме да осигурим юни месец – 246 лева на мегаватчас", коментира още Асен Василев по повод предложението на "Булгаргаз" за 30 на сто по-евтин газ за октомври.

И припомни:

"Тогава получихме два танкера. Цената за октомври включва един танкер, който уж беше много скъп, но позволява цената да падне с 30%. Единственият въпрос, който остава, е защо се отказахме от другите шест танкера преди да сме осигурили алтернативни доставки на газ."

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ