Войната на Русия в Украйна навлиза в "критична фаза" благодарение на украинската контраофанзива, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като призова солидарността на Запада към Киев да не отслабва въпреки енергийната криза и повишаването на разходите за живот, пише БНР. 

"Украинските сили съумяха да възпрат офанзивата на Москва в Донбас, удариха зад руските линии и си възвърнаха територия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с американския държавния секретар Антъни Блинкън.

"Само през последните няколко дни виждахме ново напредване както на юг в Херсон, така и на изток в региона на Харков", добави той.

Украинската армия продължава успешния си ход срещу руските войски южно от Харков, заяви в поредното си изявление и украинският президент Володимир Зеленски:

"Към този час въоръжените сили на Украйна вече са освободили и взели под контрол повече от 30 населени пункта в Харковска област. Постепенно взимаме под контрол още населени места и даваме закрила за всички наши хора."

От офиса на Зеленски съобщиха, че той е удостоил с орден за заслуги директора на турската компания, която произвежда дроновете "Байрактар". Двамата са обсъдили възможността компанията да открие завод в Украйна.

Според Киев във войната е започнал преломен момент.

От украинския генерален щаб съобщават че за последните дни са отвоювани общо над 1000 квадратни километра. В Харковска област са освободени около 30 селища.

Руската администрация в Харковска област призова жителите да напуснат домовете си в зоната на бойните действия поради засилените атаки от страна на украинските въоръжени сили. Руски източници съобщават за прехвърляне на подкрепления в района на интензивните боеве, където на 7 септември украинската армия е преминала в контранастъпление.

Увеличава се рискът за Запорожката атомна централа предупредиха от Международната агенция за атомна енергия заради продължаващия обстрел, за който Москва и Киев се обвиняват взаимно.  Руското ръководство на Запорожка област обвини украинските власти, че се опитват да извадят от строя централата и едностранно са прекратили приемането на електроенергия.

Русия постави под въпрос продължаването на износа на украински храни през Черно море след ноември по "зърнената сделка", която според нея се изпълнява зле. Споразумението беше сключено с посредничеството на ООН и Турция и досега по него са изнесени 2 и половина милиона тона продоволствия.